latinica  ћирилица
16/02/2017 |  15:33 ⇒ 15:33 | Autor: RTRS

Crna Gora: Srpskim državljanima pet mjeseci zatvora

Viši sud u Podgorici prihvatio je sporazume o priznanju krivice trojice srpskih državljana sa tužilaštvom.
Podgorica - Foto: RTS
PodgoricaFoto: RTS

Oni su osumnjičeni za stvaranje kriminalne organizacije koja je pripremala teroristički napad na dan oktobarskih, parlamentarnih izbora u Crnoj Gori.

To je potvrdio Viši sud i saopštio da na rješenje suda nema prava žalbe.

Tužilaštvo se ranije nagodilo sa Aleksandrom Aleksićem, Pericom Andrićem i Milošem Aćimovićem, koji su pristali na zatvorsku kaznu od pet mjeseci za krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije.

Njima je u januaru ukinut pritvor, ali će poslije odluke suda da prihvati sporazum sa Tužilaštvom u zatvoru morati da provedu još po dva mjeseca.

Tužilaštvo Crne Gore sumnjiči 25 osoba za navodni pokušaj terorizma na izborni dan, koji je predviđao nasilan upad u Skupštinu, proglašenje izborne pobjede opozicionog Demokratskog fronta (DF), hapšenje tadašnjeg premijera Mila Đukanovića.

Osumnjičeni su dominantno državljani Srbije, među kojima i bivši komandant Žandarmerije Bratislav Dikić, dok su kao organizatori označena dvojica ruskih državljana, nedostupnih pravosudnim organima Crne Gore.

Tužilac je istragu proširio i na čelnike Fronta Andriju Mandića i Milana Kneževića kojima je Skupštna ukinula imunitet radi vodjenja krivičnog postupka protiv njih.

Tužilaštvo je nakon protesta i pritiska djela opozicije , odustalo od privođenja Kneževića i Mandića.

Izvor: Beta