latinica  ћирилица
16/02/2017 |  16:05 | Autor: RTRS

Šešelj: Troje radikala se neće predati Hagu dobrovoljno

Troje članova Srpske radikalne stranke /SRS/ - Petar Јojić, Vjerica Radeta i Јovo Ostojić, bez obzira na potjernice koje najavljuje Haški tribunal, neće se dobrovoljno predati Haškom tribunalu, rekao je danas predsjednik SRS-a Vojislav Šešelj.
Vojislav Šešelj - Foto: SRNA
Vojislav ŠešeljFoto: SRNA

"Mogu da raspišu potjernice koje god hoće boje, mogu da budu i dugine boje, kao one zastave. Oni se neće dobrovoljno predati", izjavio je Šešelj na konferenciji za novinare.

Haški tribunal zatražiće od Interpola da raspiše "crvene poternice" za troje članova SRS-a koje je optužio za nepoštovanje suda, a koje vlasti Srbije nisu uhapsile, uprkos nalogu Tribunala, saopštio je taj sud.

Petar Јojić, Vjerica Radeta i Јovo Ostojić terete se da su uticali na svjedoke u procesu protiv predsjednika njihove stranke Vojislava Šešelja, tako što su ih prijetnjama, ucjenama i mitom nagovarali da promijene iskaze ili da ne svjedoče.

Nalog za njihovo hapšenje Haški tribunal je vlastima u Beogradu uputio u januaru 2015. godine, ali po njemu do danas nije postupljeno.

Ocjenjujući da je zvanični Beograd nekoliko puta odbio da postupi po nalogu suda, uhapsi i u Hag izruči troje radikala, Tribunal je u oktobru prošle godine izdao međunarodni nalog za hapšenje troje radikala.

Izvor: Srna