latinica  ћирилица
16/02/2017 |  16:12 ⇒ 17:47 | Autor: RTRS

Gradonačelnik Prijedora posjetio farmu norveškog crvenog govečeta "Arifagić" (VIDEO)

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković posjetio je farmu norveškog crvenog govečeta "Arifagić" u Trnopolju kod Prijedora i najavio mogućnost rješavalja problema nedostatka zemljišta za prizvodnju stočne hrane za potrebe ove farme. Zbog nedostataka zemljišta, sa ove farme dio stočnog fonda ranije je preseljen na teritoriju Federacije BiH.
Prijedor - Farma goveda - Foto: RTRS
Prijedor - Farma govedaFoto: RTRS

Prijedorska farma norveškog crvenog govečeta, za koju tvrde da je najveća farma ovakvog tipa na svijetu, trenutno imja 780 grla, od čega 300 muznih.

Na ovoj farmi dnevno se proizvede oko 7.500 litara mlijeka. Farma trenutno raspolaže sa oko 150 hektara zemljišta, ali to nije dovoljno za potrebe stočnog fonda.

Zbog nedostatka kapaciteta, ali prije svega, zemljišta, u prethodnom periodu bili su prinuđeni da 150 grla presele u Bosanski Petrovac u Federaciji BiH.

"Nama je najbitnija zemlja u ovom trenutku, to su stvari koje ćemo rješavati i neke druge stvari smo riješili po pitanju veterinarske stanice i mislim da konačno imamo značajniju podršku lokalne zajednice, a ovaj projekat se ni u kom slučaju ne može realizovati bez podrške lokalne zajednice i entitetskog nivoa vlasti", rekao je Almir Hodžić, farma "Arifagić" Prijedor.

Gradonačelnik Prijedora ističe, ova farma izuzetno je važan poljoprivredni subjekat. Mnogo zemlje nije bilo uređeno gruntovno i katastarski, što je otežavalo rješavanje problema nedostatka zemljišta.

Ipak, rješenje je na pomolu, a Gradska uprava ima sluha za ovakve projekte.

"Dio zemljišta je već iznađeno i farma "Arifagić" to koristi. Mi smo na tragu još jednom rješenju i o njemu ćemo govoriti ako to uspješno završimo zajedno sa Ministarstvom i nađemo još jedan značajan prostor za stvaranje uslova da se stoka može kvalitetnije hraniti sa zemljišta sa područja Grada Prijedora", kaže Milenko Đaković, gradonačelnik Prijedora.

Plan je godišnju proizvodnju mlijeka povećati na tri i po miliona litara mlijeka.

Na ovoj farmi trenutno je zaposleno trideset radnika.