latinica  ћирилица
16/02/2017 |  16:29 | Autor: RTRS

Obavještajne agencije SAD skrivaju podatke od Trampa

Američke obavještajne agencije skrivaju povjerljive podatke od predsjednika SAD Donalda Trampa u strahu da bi mogle da završe u ruskim rukama, prenose američki mediji.
Donald Tramp - Foto: Screenshot/YouTube
Donald TrampFoto: Screenshot/YouTube

"Od 20. januara radimo pod pretpostavkom da Kremlj ima svoje uši unutar sobe za situacije u Bijeloj kući", rekao je visokorangirani zvaničnik Pentagona za Njujork obzerver.

Dodaje da nema mnogo toga što Rusi ne znaju u ovom trenutku.

Nacionalna bezbjednosna agencija SAD (NSA) prestala je da šalje posebne izvještaje namijenjene isključivo predsjedniku, dok su ostale agencije počele da ograničavaju podatke koje dostavljaju, obično ne navodeći izvore ili način kako se došlo do podataka.

Čak i kada bi u potpunosti vjerovali predsjedniku, pripadnici obavještajne zajednice su zabrinuti zbog drugih osoba u njegovoj administraciji koje imaju veze sa Rusijom, prenosi Јutarnji list.

Obavještajci su primijetili zabrinjavajuć trend, da informacije iz ruske propagande nalaze put do službenih zahtjeva tajnim službama.

Trampovi savjetnici za nacionalnu bezbjednost raspitivali su se o poljskim upadima u Bjelorusiju, iako ne postoje nikakvi izvještaji o poljskim upadima, sem članaka na ruskom sajtu Sputnjik koji je u vlašnistvu vlasti.

Obavještajne službe saveznika SAD takođe su saopštile da ne žele da dijele operativne podatke koji bi mogli da završe u ruskim rukama.

Tramp je u međuvremenu napao obavještajnu zajednicu, nakon što je početkom nedjelje zatražio ostavku savjetnika za nacionalnu bezbjednost Majka Flina, juče je na pres konferenciji branio Flina i optužio agencije za curenje povjerljivih podataka, rekavši da podatke dijele kao slatkiše.

U međuvremenu, Putin je danas izjavio kako se nada boljoj saradnji između obavještajnih agencija Rusije i SAD, dodavši da je jako bitno uspostaviti zajedničko djelovanje u cilju borbe protiv terorizma.

Izvor: Tanjug