latinica  ћирилица
16/02/2017 |  16:47 ⇒ 16:48 | Autor: RTRS

K.Mitrovica: Nije pronađena grobnica na mjestu srušene džamije

U Kosovskoj Mitrovici, na mjestu gdje je bila džamija porušena tokom sukoba na Kosovu, nije pronađena masovna grobnica.
Kosovska Mitrovica - Foto: Beta
Kosovska MitrovicaFoto: Beta

Prostor koji je pretraživan bio je obilježen žutom policijskom trakom. Iskopavanje je počelo uz pomoć teških građevinskih mašina - bagera. Da su bili pronađeni ljudski ostaci prilokom pretrage terena u blizini glavnog ibarskog mosta u Sjevernoj Mitrovici uključile bi se i specijalizovane sudsko medicinske ekipe.

Na mjestu iskopavanja bile su ekipe Instituta sudske medicine iz Prištine, Euleksa, predstavnici Komisije Vlade Srbije za nestala lica i predstavnici kosovskog i srpskog udruženja porodica nestalih na Kosovu i Metohiji.

Radove su obezbjeđivali pripadnici Kosovske policije, a mogli su se vidjeti i vojnici Kfora, dok je događaj izazvao veliku pažnju novinarskih ekipa.

Prof. dr Suzana Matejić iz Komisije za nestala lica Vlade Srbije izjavila je ranije novinarima da je Vlada Republike Srbije dala sve informacije koje ima u vezi sa nestalim licima i da su vrlo ponosni na to što su uspjeli da objelodane ono što je dokumentovano.

Ona je napomenula da nije jedina dokumentacija koja se pretražuje dokumentacija Vlade Srbije i da se raspravlja i o drugim dokumentima, drugih strana koje još nisu u potpunosti otkrivene i da se nadaju da će i ta dokumentacija ugledati svjetlost dana.

"Provjera svakog lokaliteta koji se pojavi kao informacija da možemo da pronađemo nekoga sa spiska nestalih jeste povod da se svi mi zajedno bavimo tim problemom i zajedno istražujemo.Šta ovdje konkretno možemo pronaći to niko od nas ne može predvidjeti unaprijed ali jesmo tu da provjerimo da li je ta inofomacija koju smo dobili od svjedoka istinita", rekla je Matejićeva.

Izvor: B92, Tanjug