latinica  ћирилица
16/02/2017 |  19:06 ⇒ 17/02/2017 | 08:32 | Autor: RTRS

Da li je tužba BiH protiv Srbije već spremna? (VIDEO)

Nakon pet sati sastančenja sa pravnicima, pred zvanični sastanak koji će se sutra održati u sarajevskoj Vijećnici, Bakir Izetbegović nije imao ništa da kaže medijima. Sutrašnji sastanak, kako pišu sarajevski mediji, obavijen je velom tajne, a ko će sve da govori na tom skupu nije poznato.
BiH i Srbija - Foto: RTRS
BiH i SrbijaFoto: RTRS

Incko najavljuje da će se revizijom presude pozabaviti Međunarodni sud, ne otkrivajući da li zna odgovor na pitanje koji cijela BiH čeka - da li će podizanja tužbe protiv Srbije uopšte biti?

Ima li revizije presude ili ne i dalje se ne zna! O čemu je razgovarano iza zatvorenih vrata u kabinetu bošnjačkog člana Predsjedništva, nije poznato. Bakir Izetbegović nakon višečasovnog razgovora o reviziji presude sa, kako je rečeno, pravnim ekspertima, neizvijesnost je produžio za 24 časa.

Sutrašnji sastanak bošnjačkih organizacija pod pokroviteljstvom je Bakira Izetbegovića. Iz Ruske ambasade u BiH upozoravaju da bi jednostrana revizije presude mogla da ima ozbiljne posljedice.

"Rusija kao država garant Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH, ističe da je Međunarodni sud pravde u Hagu već donio odluku po ovom postupku i da je ponovno aktiviranje ove tužbe jednostrani potez koji nema podrške svih konstitutivnih naroda BiH, kao ni odobrenje od državnih institucija, što je potrebno u skladu sa Ustavom", saopšteno je iz Ambasade.

Dok je OHR u saopštenju uzdržan prema mogućoj reviziji, visoki predstavnik Valentin Incko se, kaže, neće baviti Izetbegovićem koji je najavio krizu, upravo svojim djelovanjem. To pitanje, naglašava, nije u njegovoj nadležnosti, valjda zaboravljajući da ima mandat da čuva stabilnost u BiH.

- Mislim da je rano govoriti o tom pitanju. Mi smo dali našu izjavu kao OHR, ali posljednju riječ ima Međunarodni sud pravde. O tome će Sud odlučivati, a ne visoki predstavnik i Evropska zajednica - rekao je Incko.

Incko, prema svemu sudeći, zna da će nove tužbe protiv Srbije ipak biti. Dok sve prepušta Međunarodnom sudu pravde, u slučaju sudskih odluka na račun Srpske i Dana Republike, nije se uzdržavao da u medijima poziva na odgovornost.

Sutrašnji sastanak Bošnjaka, kako sarajevski mediji prenose, trebalo bi da bude nešto poput Bošnjačkog sabora, kome će moći da prisustvuju samo oni sa pozivnicom.

Politikolog Đorđe Vuković smatra da je to pokušaj da se Republika Srpska razlasti, a srpski narod dovede u poziciju manjinskog i inferiornog. Јasno je, dodaje, da Izetbegović pokušava da posloži bošnjački front.

- Bošnjački intelektualni i nevladin sektor, odnosno njihova logistika je oličena u politici Bakira Izetbegovića, koja ulazi u otvoreni napad i koja ne preza od posljedica. Previše naivno bi bilo vjerovati da je to za dnevnopolitičke potrebe, jer previše traje - smatra Vuković.

Srbija bi, smatra Vuković, morala da razmotri kome već dvije godine pruža ruka i žmiri pred napadom na svog premijera, jer je ovim postupkom ugrožena ne samo Srbija, već i srpski narod u cjelosti. Srećko Latal, politički analitičar iz Sarajeva, kaže da ne postoji čak ni tehnička mogućnost za ponovno pokretanje postupka.

- Mislim da gospodin Izetbegović vodi to pitanje kroz proces kojim bi pokušao obezbijediti da ne bude on taj koji će morati donijeti bilo kakvu odluku ,već će on tu odluku prebaciti na pravne eksperte, Bošnjake, društvo, intelektualce i aktiviste - smatra Latal.

Mladen Ivanić izjavio je da je jasno da Bakir Izetbegović djeluje vaninstitucionalno u vezi sa zahtjevom za reviziju presude i da bošnjački političari time ugrožavaju ustavni poredak BiH. Ivanić je za "Sputnjik" rekao da će vjerovatno još jednom zakazati sjednicu Predsjedništva na temu revizije presude, ali da ne vjeruje da će to dati rezultat.