latinica  ћирилица
16/02/2017 |  19:12 ⇒ 17/02/2017 | 12:07 | Autor: RTRS

Kandidatura Tomislava Nikolića uzdrmala Srbiju (VIDEO)

Tema dana u Srbiji je najava kandidature Tomislava Nikolića za predsjednika. Ovu vijest u Predsjedništvu Srbije nisu ni potvrdili, a ni demantovali. Ćuti i Aleksandar Vučić, koga bi Glavni odbor SNS-a, prema najavama, sutra trebalo i zvanično da kandiduje za predsjednika.
Tomislav Nikolić - Foto: TANЈUG
Tomislav NikolićFoto: TANЈUG

Dva kandidata iz iste stranke - Vučić i Nikolić! Burna reagovanja iz vrha SNS-a! Nikolić dijeli Srbiju. Ko je zapadni, a ko ruski čovjek? Prebrojavaju se odbori, ko koga podržava.

Iz kabineta aktuelnog predsjednika za "Sputnjik" saopštavaju: Tomislav Nikolić ne želi podjele. Očekuje da će sa Vučićem postići dogovor u interesu Srbije.

- Vijest o kandidaturi iskorišćena je da bi pojedinci Nikolića svrstali uz neprijatelje Srbije, Vučića i SNS-a - navodi savjetnica predsjednika Stanislava Pak.

Nikolić za "Kurir" poručuje: "Nema odluke, dok ne postigne dogovor sa Vučićem".

- Јa i dalje čekam dogovor sa Aleksandrom Vučićem. Prije toga neću donijeti nikakvu odluku i svojim izjavama neću nikoga da stavljam pred svršen čin. Tako sam obećao i nikada ne gazim svoju riječ, mada je jasno da se SNS ponaša kao da nema vremena da sačeka dogovor i zajedničku izjavu koju smo obećali građanima. Ovako se ponašam zato što volim Srbiju a ne vlast - rekao je Nikolić.

Stanislava Pak smatra da Nikolića i Vučića niko ne može da posvađa, a da je objavljivanje ove informacije, kaže, pokazalo da to mnogi jedva čekaju. I potpredsjednica Vlade Srbije, funkcioner SNS-a Zorana Mihajlović, ne želi da vjeruje da će se Nikolić okrenuti protiv Srbije.

- Ako je tačno da će se Nikolić kandidovati na izborima, to bih voljela da čujem lično od Nikolića. Ne želim da vjerujem da će se okrenuti protiv Srbije, SNS-a i Aleksandra Vučića. Ako je ovo tačno, onda je ovo pokušaj Nikolića da podijeli SNS i pomogne opoziciji da pobijedi, ali taj pokušaj neće uspjeti - rekla je Mihajlovićeva.

Vojislav Šešelj kandidat radikala za predsjednika, smatra da će u drugi krug proći Vučić i on, a da Nikolić nema šansu da dobije ponovno povjerenje građana. Šešelj tvrdi da Nikolić ima uporište u Miroslavu Miškoviću i zapadnim faktorima.

- Iako je on neprekidno pokušavao da se prikaže kao ruski čovjek u srpskoj politici, mi smo neprekidno nagovještavali da on ima i veze sa Zapadom i da na osnovu njih djeluje. Naravno, ne može se nazvati ruskim čov,ekom neko ko kaže da je Krim sastavni dio Ukrajine - ističe Šešelj.

Za Ivicu Dačića, vijest o Nikolićevoj kandidaturi, ako je tačna, podrška je plejadi kandidata koji su protiv Vučića, a koga bezrezervno podržavaju u Pokretu socijalista.

- Ako se Nikolić zaista kandiduje i tako svrsta na stranu /Saše/ Јankovića i /Vuka/ Јeremića, onda će biti jasno da Vučića izdaju političari, ali da uz njega ostaje Srbija - smatra Aleksandar Vulin, predsjednik Pokreta socijalista Srbija.

Potpredsjednik Srpske napredne stranke Miloš Vučević izjavio je večeras da je Predsjedništvo stranke "odbilo ponudu koju je Tomislav Nikolić uputio Aleksandru Vučiću", a tiče se predsjedničkih izbora.

Predsjedništvo SNS-a jednoglasno je odlučilo da kandidat ove stranke na predsjedničkim izborima bude lider SNS-a Aleksandar Vučić. 

Svih 185 odbora Srpske napredne stranke na svojim sjednicama dalo je jednoglasnu podršku kandidaturi Aleksandra Vučića za predsjednika Srbije. Sjednice ovih odbora održane su s ciljem pripreme sutrašnje sjednice Glavnog odbora SNS-a, na kojoj će konačno biti odlučeno o Vučićevoj kandidaturi.