latinica  ћирилица
16/02/2017 |  19:23 ⇒ 20:12 | Autor: RTRS

Dubički "Autoprevoz" traži strateškog kupca (VIDEO)

Rješenje za radnike dubičkog "Autoprevoza" traže novi stečajni upravnik i opština. Sačinjena je strategija razvoja, kako bi se unovčila imovina, izmirile obaveze i pronašao kupac. Na mjestu dubičke autobuske stanice trebalo bi da podigne tržni centar i zadrži djelatnost.
Autoprevoz Kozarska Dubica - Foto: RTRS
Autoprevoz Kozarska DubicaFoto: RTRS

Dvije godine stečaja su iza dubičkog "Autoprevoza", koji je prije rata bilo jedno od vodećih prevozničkih preduzeća. Imovina je dotrajala, posao opadao, a obaveze prema povjeriocima dostigle oko milion i po KM. Radnicima se duguje devet plata.

U najboljim vremenima dubički "Autoprevoz" je zapošljavao sedamdesetak radnika. Na dobra stara vremena danas podsjećaju jedino devastirani autobusi i trenutno sedam zaposlenih radnika. Autobuska stanica radi bez obzira na stečaj. Dnevno se proda svega pedesetak karata.

- Imamo 17 linija u toku dana, ali ne voze sve. Uglavnom vozimo za Banjaluku, Prijedor, te đačke linije, a od inostranih linija imamo Njemačku - srijedom, četvrtakom i nedjeljom - kaže Dušan Tubić, radnik ovog preduzeće.

Bojan Pralica kaže da preduzeće kroz ppriliv sredstava od tehničkih pregleda i pružanja staničnih usluga uspijeva isplaćivati plate radnicima, te plaćati tekuće obaveze koje su stvorene u stečaju.

Procijenjena vrijednost imovine "Autoprevoza" je 2.200.000 KM. Novi stečajni upravnik pripremio je strategiju razvoja. Cilj je pronaći strateškog kupca.

- Najprije ćemo vidjeti da li je Skupština zainteresovana da se nastavi djelatnost prije toga. Ako se to ne bude moglo ostvariti, onda ćemo tražiti strateškog kupca koji će nastaviti ovu djelatnost - kaže Dušan Kovačević, stečajni upravnik.

Međutim, opština Kozarska Dubica nema namjeru da kupi "Autoprevoz". Traže investitora koji će na mjestu dubičke autobuske stanice izgraditi šoping centar.

- U interesu nam je da sa novim stečajnim upravnikom tražimo privatnog investitora koji će tu napraviti šoping centar i pored toga i druge sadržaje koje bi podrazumijevali i autobusku stanicu i tehnički pregled i autopraonu. Nama je želja da tu napravimo jedan centar u koji bi dolazili ljudi iz Hrvatske, koji otprilike ostvare godišnje oko milion i po evra prometa - rekao je načelnik opštine Radenko Reljić.

Osim poslovnih objekata, dubički "Autoprevoz" posjeduje i 20 dunuma zemljišta.