latinica  ћирилица
17/02/2017 |  10:12 ⇒ 20:39 | Autor: RTRS

Јeziva svjedočenja srpskih zarobljenika o zločinima Azre Bašić (VIDEO)

Potresna svjedočenja na suđenju Azri Bašić, optuženoj za ratne zločine nad srpskim civilima i ratnim zarobljenicima u Derventi i Brodu 1992.
Azra Bašić - Foto: SRNA
Azra BašićFoto: SRNA

Željko Stajčić i Čedo Prodić svjedočili su o torturi koju su preživjeli 26. aprila 1992. u Domu vojske u Derventi, gdje je zaklala civila Blagoja Đuraša.

Da što manje detalja dospije u javnost pobrinuo se Sud BiH, koji nam je dostavio video zapis, u koje nema nijednog kadra optužene.

Na torturu koju su preživjeli tog strašnog aprilskog dana 92. svjedoci su se prisjetili čim je Azra Bašić ušla u sudnicu.

Njena zlodjela Čedo Prodić ne može zaboraviti:"Kad sam je vidio u sudnici krv mi se sledila u venama. Osjetio sam isti strah kao i onaj dan kad su nas doveli u Dom ЈNA."

Čedo i drugi zarobljenici, njih 30-ak, po Azrinom nalogu samo u donjem vešu klečali su na staklu, gutali šake soli zajedno sa jugoslovenskim dinarima, nakon čega je počelo batinanje.

Azra se isticala, a razulareni pripadnici HOS-a, HVO-a i Teritorijalne odbrane slijedili su njen primjer.

- Pitala me je-imaš li djece. Kažem- imam. E sad više nećeš imati, udarila me nogom među noge, znate na šta mislim, priča Čedo.

Mada se drama odvijala na svega 5-6 metara od Čede Prodića, u strahu pognute glave, nije, kaže, svojim očima vidio da je Azrina kama prerezala grlo Blagoja Đuraša i to samo zato što je hrabro istupio u ime svih zarobljenih, želeći da pregovara.

Ali, svjedok monstruoznog čina Đuraševog ubistva rukom Azre Bašić jeste Ostoja Starčević, koji je to ranije potvrdio pred vijećem Suda BiH: "Ona je klekla, izvukla leptir čakiju, zabola mu je i prerezala grkljan. Rekla je- nek vam vojvoda lakše diše. Uhvatila nas je za kosu i rekla, pijte krv."

Ženu monstruma i druge dželate derventskih logora zaboraviti ne može ni ljekar Željko Stajčić. I mada se danas odazvao na poziv suda, kaže ne vidi svrhu svjedočenja ni pred Sudom ni u javnosti, nakon jučerašnje presude Almazu Neziroviću, koji je prvostepeno osuđen na samo dvije godine zatvora za zločin nad srpskim civilima u Derventi i Brodu 1992. godine.

U pravdu ne vjeruje ni supruga Blagoja Đuraša, ubijenog Azrinom rukom u derventskom Domu vojske 26. aprila 92: "Јa hoću da pravda bude ispunjena, ali vjerujte da sumnjam da će biti pravedno osuđena."

Zvjerstva Azre Bašić ne vape samo za sudskom presudama, ta patologija traži istorijsku, psihološku i medicinsku analizu. Tim prije što se u Sudu BiH izjasnila da se ne osjeća krivom, ali i zbog načina njenog izručenja iz SAD, koje se ne može pripisati efikasnom radu pravosuđa BiH.

Azru je, znajući za njena zlodjela, prijavio bivši suprug Nedžad Bašić i to nakon što je pokušala da ga ubije da bi naplatila njegovio životno osiguranje.