latinica  ћирилица
17/02/2017 |  17:02 | Autor: RTRS

CG: Majke prekinule protest poslije obećanja iz Vlade

Majke, korisnice doživotnih nakanada za majke sa s troje i više djece, koje su od četvrtka protestovale u Podgorici zbog smanjenja nakanada, prekinule su danas protest pošto im je obećano da će naredne nedjelje o tom pitanju razgovarati s resornim ministrima.
Protest majki iz Crne Gore ispred zgrade Vlade - Foto: TANЈUG
Protest majki iz Crne Gore ispred zgrade VladeFoto: TANЈUG

Više od 1.000 žena počelo je protest pred zgradom vlade u Podgorici prije više od 24 časa, a neke od njih su prenoćile ispred sjedištva izvršne vlasti u Podgorici.

Njima su socijalne naknade uvedene prije godinu, smanjene za četvrtinu i one od izvršne vlasti traže da povuče tu odluku i razgovor s premijerom Duškom Markovićem.

Razišle su se poslije obećanja da će ih naredne nedjelje primiti ministri rada i socijalnog staranja i finansija.

- Ukoliko se naknade ne vrate na staro zakazaćemo novi protest i zvaćemo cijelu Crnu Goru - rekla je predstavnica majki Željka Savković.

Crna Gora je prošle godine uvela doživotnu naknadu za majke s troje i više djece i to pravo koristi 21.500 žena, od čega je polovina bila nezaposlena.

Državu je taj trošak koštao oko 67 miliona evra godišnje, zbog čega se ona odlučila za uštede i smanjenje od 25 odsto i uštedu o iznosu od 16,5 miliona evra.

Smanjene mjesečne naknade iznose 264, odnosno 144 evra.

Zakon je osporavan u značajnom dijelu javnosti, najviše sa stanovišta ljudskih prava i finansijske održivosti.

Pred Ustavnim sudom su inicijative za ocjenu ustavnosti socijalnih naknada, ali i zakona kojima su one umanjene.

Skup su podržali predstavnici opozicionih partija i pojedine nevladine organizacije, dok vladajuća Demokratska partija socijalista smatra da protest nije motivisan socijalnim razlozima, "već da se radi o posljednjem pokušaju Demokratskog fronta da po instrukcijama nalogodavca iz inostranstva ugroze mir i stabilnost u državi".

Izvor: BETA