latinica  ћирилица
19/02/2017 |  10:22 ⇒ 14:15 | Autor: RTRS

Varadi: Male šanse za obnavljanje postupka

Bivši član pravnog tima Srbije u procesu po tužbi BiH Tibor Varadi ocijenio je da su male šanse da postupak bude obnovljen, kao i da je moguće da protekne i godinu dana dok Međunarodni sud pravde u Hagu utvrdi da li je zahtjev za reviziju opravdan i prije nego odluči da li se proces obnavlja.
dr Tibor Varadi - Foto: POLITIKA
dr Tibor VaradiFoto: POLITIKA

Varadi kaže da je na sudu da prvo ispita sve procesne pretpostavke, a među njima i da li je zahtjev za reviziju podnesen u ime organa koji zastupa BiH jer se postavlja pitanje da li je Sakib Softić koji je bio zastupnik BiH devedesetih godina prošlog vijeka to i dalje.

"Da bi se pokrenula revizija ključno je da postoji neka nova činjenica koja nije bila poznata dok se vodio prvi postupak i koja je otkrivena u posljednih šest mjeseci. Ne znam šta će pisati u novom zahtjevu, ali mislim da su male šanse da do njega dođe", rekao je Varadi za "Večernje novosti".

On je napomenuo da o novom postupku treba da se izjasni i Srbija, a cijeli taj "pretproces" može da teče usmeno ili da se vodi pisanim podnescima.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović najavio da je će sljedeće sedmice biti podnesen zahtjev za reviziju presude protiv Srbije za genocid pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.

Najviši zvaničnici Republike Srpske i srpski predstavnici u institucijama BiH ranije su upozorili da je pokretanje procesa revizije neustavno i neprihvatljivo.

Rok za podnošenje zahtjeva za reviziju presude ističe 26. februara.

Izvor: SRNA