latinica  ћирилица
19/02/2017 |  11:35 ⇒ 12:56 | Autor: RTRS

Smanjuje se broj korisnika invalidske penzije u Srpskoj (VIDEO)

Broj korisnika invalidske penzije u Srpskoj posljednje četiri godine se smanjuje.
Penzije - Foto: RTRS
PenzijeFoto: RTRS

Na kraju 2016. godine postignuta je najpovoljnija struktura penzija – 55 odsto su starosne penzije, 29,70 odsto su porodične, dok invalidske penzije ostvaruje 15,30 odsto korisnika.

Da bi dostigli evropski standard od 11 odsto invalidskih penzija, u Fondu PIO procjenjuju da će im trebati tri do četiri godine.

Pedesetpetogodišnja Nada Mitrović iz Brčkog, nakon 34 godine i pet mjeseci zbog bolesti okončala je radni vijek šalterskog radnika u pošti.

Prvu invalidsku penziju,u iznosu od 370 maraka, dobila je ovih dana. Do ostvarivanja prava prošla je ''sito i rešeto''. Prvostepena i drugostepena komisija posljednje tri godine odbijala ju je pet - šest puta.

- Јa sam u bila nezadovoljna, normalno, kad god su me odbili. Ali sam se nadala sljedećem prolasku. Toliko su rigorozni, strogi kao profesori,t ako da nijednog trenutka nisam smatrala da ne rade korektno nego upravo onako kako treba, priča Nada.

Osim Uredbe o medicinskom vještačenju koja je u primjeni od marta 2013, smanjenju broja korisnika invalidskih penzija doprinijela je i akcija ''Stop prevarama- do penzije pošteno''. Od 14.650 penzionera, u Bijeljini je 1.773 korisnika invalidskih penzija.

- Otkriven je veliki broj lažnih invalidskih penzija. Bilo je toga da ljudi nisu ni ležali u bolnici a dobili potvrdu od specijaliste. Јavna je tajna bila prije nekoliko godina dal je to 3.000 ili 5.000 i ide se u invalidsku penziju, navodi Savo Pantelić, predsjednik Udruženja penzionera grada Bijeljina.

Isplata penzije obustavljena je za nekoliko stotina korisnika koji su uz pomoć falsifikovane dokumentacije ostvarili pravo na invalidsku penziju. Pokrenuti su i krivični postupci. Najviše ih je na području Filijale u Trebinju.

- 2016. smo završili sa nešto više do 15 posto ukupno korisnika prava na invalidsku penziju, a taj je procenat u Trebinju još visok, preko dvadeset posto. Nekad je bio preko 30 posto invalidskih penzija na pdoručju Hercegovine, ističe Mladen Milić, direktor Fonda PiO RS.

Akcija "Stop prevarama" se nastavlja. Tokom isplate januarske penzije obustavljena je isplata za 6.000 korisnika koji nisu uredno dostavili potvrde o životu. Otkrivanjem lažnih korisnika uštedjelo se i u kasi.

- Akcijom "Stop prevarama -do penzije pošteno" u prethodnih pet godina ostvarili smo direktnu uštedu u budžetu RS odnosno Fondu od preko 30 miliona maraka, dodaje Milić.

Za 257.000 penzionera doprinosima se obezbjeđuje 76 odsto potrebnih sredstava, dok se 24 odsto - odnosno 241,5 milion maraka obezbjeđuje iz budžeta Vlade RS.

Zahvaljujući povećanom broju zaposlenih, u protekloj godini, u odnosu na broj penzionera, poboljšao se odnos sa 1,13 na 1,16 u korist zaposlenih.