latinica  ћирилица
19/02/2017 |  11:46 ⇒ 16:16 | Autor: RTRS

Počinje izgradnja magistralnog gasovoda Bijeljina- Šepak (VIDEO)

Naredne sedmice trebalo bi da počne izgradnja magistralnog gasovoda Bijeljina- Šepak za gasifikaciju Bijeljine.
Bijeljina - gasifikacija - Foto: RTRS
Bijeljina - gasifikacijaFoto: RTRS

Preduzeće "Bijeljina gas" ranije je izgradilo sekundarnu mrežu kroz grad, pa će priključenjem na gasovod biti stvoreni svi uslovi za korišćenje ovog energenta.

Planirano je da potrošači u Bijeljini gas dobiju do početka naredne sezone grijanja.

U preduzeću "Bijeljina gas" koje je 80 odsto u vlasništvu novosadskog gasnog ditributera, 20 odsto u vlasništvu Grada Bijeljina, očekuju da bi narednih dana trebalo da dobiju privremenu građevinsku dozvlu za izgradnju gasovoda i započnu radove. Gasovod dužine 20 kilometara povezaće već izgrađenu mrežu u Bijeljini sa postojećim gasovodom.

- Urađena je sekundarna mreža od oko 320 kilometara, srednjeg pritiska oko 20, znači sve cijevi, čak je i mreža pod pritiskom, pojašnjava direktor preduzeća "Novi Sad gas" i "Bijeljina gas", Јovan Vujanović.

Grad Bijeljina ugovorom o partnerstvu preuzeo je obavezu eksproprijacije zemljišta, za šta su obezbijeđena sredstva i bankarska garancija od 400.000 maraka. Već je otkupljeno šest kilometara trase.

- Počeli smo sa izvođenjem radova na prvih šest kilometara, dok to završimo mi ćemo već u narednom periodu ići u sljedeći dio trase gasovoda tako da prema obećanjima ljudi koji će to raditi u narednih 6 mjeseci možemo doći do Šepka, ističe Mićo Mićić, gradonačelnik Bijeljine.

Vlada Republike Srpske proglasila je gasovod projektom od opšteg interesa i dala potrebne saglasnosti kao i koncesiju za ovaj projekat. Јedan od uslova bio je i da gasovod ima profil koji će omogućiti dalju distribuciju gasa sjevernim dijelom Republike Srspke.

- Republika Srpska je putem svoje gasne politike i donošenja Zakona o gasu potpuno spremna da u tu politiku uđe aktivno i da nastavimo gasifikaciju RS od Bijeljine preko Brčkog do Krajine i dalje do najzapadnije tačke u RS, kao i od Sarajeva, dalje prema jugu, kaže Petra Đokić, ministar industrije, energetike i rudarstva RS.

Domaćinstva će priključenje na mrežu plaćati oko 1.500 maraka u nekoliko mjesečnih rata. Kubni metar gasa u Srbiji košta 38 dinara, odnosno oko 60 pfeniga, a iz Bijeljina gasa najavljuju da bi toliko gas trebalo da košta i u Srpskoj, čime bi ostao na poziciji najjeftinijeg energenta.