latinica  ћирилица
19/02/2017 |  15:48 | Autor: RTRS

Velika Britanija se sprema za invaziju žena džihadista

Velika Britanija se sprema za invaziju žena džihadista jer se desetine žena i djece vraćaju kući iz Sirije i Iraka, dok se raspada "Islamska država", navodi se u tajnoj obavještajnoj analizi.
Britanska policija - Foto: AP
Britanska policijaFoto: AP

Prema izvještaju koji su za premijera pripremili obavještajni zvaničnici teroristički napadi pojedinaca su skoro neizbježni, piše danas "Dejli mejl".

Ovo je prvi put da je dokumentovana opasnost od žena i djece koja se vraćaju iz Sirije i Iraka.

Žene i djeca koje se vraćaju izbjeći će optužbe za terorizam ako ubijede policiju da su ih muževi ili roditelji natjerali da putuju u Siriju ili Irak.

U ovoj analizi, obavještajci tvrde da su žene iz Velike Britanije već prošle vojnu obuku "Islamske države".

U dokumentu se upozorava da se "Islamska država" suočava sa vojnim porazom i da je zato izvjesno da će napade u Velikoj Britaniji izvoditi žene i djeca i da će biti teško kontrolisati njihov broj.

Više od 850 Britanaca putovalo je u Siriju ili Irak da se pridruži "Islamskoj državi". Polovina od tog broja se vratila u zemlju.

Takođe, registrovano je oko 80 žena i najmanje 90 djece, koja su rođena u Velikoj Britaniji.

Međutim, pravi broj onih koji se vraćaju biće vjerovatno veći jer su mnoge "džihadističke žene" rodile djecu na Bliskom istoku.

Očekuje se da će žene po povratku izbrisati inkriminišuće naloge na društvenim mrežama i uništiti mobilne telefone kako bi blokirale eventualnu istragu.

Izvor: Srna