latinica  ћирилица
19/02/2017 |  19:15 ⇒ 20/02/2017 | 07:28 | Autor: RTRS

Stolac ponovo birao lokalnu vlast (VIDEO)

Građani Stoca, nakon današnjih ponovljenih izbora, trebalo bi da dobiju novu lokalnu vlast. Izborni dan protekao je bez većih problema.
Stolac - Izbori - Foto: RTRS
Stolac - IzboriFoto: RTRS

U malom hercegovačkom gradu - nezapamćeno prisustvo predstavnika međunarodne zajednice, policije i novinara.

Specijalci, diplomate, reportažna kola, posmatrači - svi danas užurbani u Stocu. Sami građani ponajmanje, prije ili nakon odlaska na biralište koriste sunčan dan za odmor ili razgovor sa komšijama. Kažu, samo da prođe mirno. 

Iz bošnjačke Inicijative za Stolac najprije su najavljivali bojkot, a poslijepodne pozvali sve birače na birališta, iako je njihov kandidat Salmir Kaplan odlukom CIK-a skinut sa liste za načelnika. Kaplan je pozvao svoje birače da glasaju za nezavisnog kandidata Matu Komšića, kako bi drugi kandidat Stjepan Bošković (HDZ) imao što neizvjesniji rezultat. Bošković, koji je i aktuelni načelnik, za sve probleme i danas krivi bošnjačke političare. 

- Saradnju su narušili iz SDA i SDP, sa željom da smijene vlast. Ne može se tako jedan narod smjenjivati. Mi, evo, šest mjeseci nemamo izbore, kampanju imamo 13 mjeseci - kaže Bošković, kandidat HDZ BiH za načalnika Stoca. 

Međunarodne institucije poslale su visoke funkcionrere danas u Stolac kao podršku demokratiji. 

DŽonatan Mur, šef misije OEBS-a u BiH, kaže da je potrebno da danas nakon 19 časova, poslije glasanja, imamo pravi, demokratski rezultat.

Brus Barton, prvi zamjenik Visokog predstavnika u BiH, kaže da se vidi veliko prisustvo predstavnika međunarodne zajednice, policije, te se nada da sve to ide u prilog da se ono što se dogodilo u oktobru neće ponoviti.

Čiji je Stolac - pitanje je koje se indirektno krilo iza svih prepucavanja i optužbi, a dovelo do incidenata i ponavljanja izbora. Tuča, krivične prijave, davno umrli na biračkim spiskovima, visoke posjete iz Zagreba, Sarajeva ...svega je bilo. 
Kakav god da bude rezultat ponovljenih izbora, to neće promijeniti činjenicu da je Stolac jedan ekonomski osiromašen, i kako se pokazalo u protekla četiri mjeseca, politički duboko podijeljen grad. 

U 19 časova zatvorena su sva biračka mjesta na ponovljenim izborima u Stocu. Prema informacijama iz Centralne izborne komisije BiH na redovnim biračkim mjestima glasalo je 7.566 ili 75,57 odsto birača.