latinica  ћирилица
19/02/2017 |  19:23 ⇒ 20:19 | Autor: RTRS

Banjaluka- Šta je urađeno za 100 dana nove administracije (VIDEO)

Kad izbori prođu, građani najbolje sude koliko je od obećanog ispunjeno. Vrijeme je za presjek stanja u Banjaluci, gdje su gradonačelnik Igor Radojičić i njegov tim obilježili prvih 100 dana rada. Gradsku administraciju, kaže, učinio je potpuno javnom. Izazovi tek predstoje.
Igor Radojičić - 100 dana kao gradonačelnik - Foto: RTRS
Igor Radojičić - 100 dana kao gradonačelnikFoto: RTRS

Stotinu dana rada novog gradonačelnika i njegove administracije za većinu građana nedovoljno je da bi govorili o velikom napretku. Brojke kažu da je u ovom periodu riješeno 2.100 predmeta građana. Da Banjaluka ipak korača naprijed građani vide, ali imaju i savjet šta uraditi u narednih sto.

Tako anketirani Banjalučani ističu da je najvažnije pokrenuti privredu, jer ako nema privredne proizvodnje, nema ni zaposlenosti, ni ekonomije.

- Јedino što bih mu mogao savjetovati, rekao bih da bude korektan, pošten, neka ne dozvoljava kojekakve koruptivne, prijateljsko-poznaničke, pogotovo stranačke veze za rješavanje određenih pitanja - kaže građanin Banjaluke.

Ističu i da je sada više reda i rada u kancelarijama gradske administracije.

Za to vrijeme prvi čovjek Banjaluke kaže – krenuli smo dobrim putem. 25 odsto njegovog izbornog programa "Banjaluka 2025" već je pokrenuto. Reorganizacija Gradske uprave i četiri javna preduzeća su poslovi koji su do sada obavljeni. Bolna tačka i dalje ostaje Toplana pred kojom su već 10 godina svi zatvarali oči.

Radojičić kaže da želi da u narednih sedam dana imamo konačan prijedlog prema Skupštini grada za sistematsko rješenje.

- Već sada je jasno da to treba biti nova investicija, nova toplana, novi energent. Samo je pitanje pravnog modela i partnera - kaže Radojičić.

Za nešto više od tri mjeseca u rad su puštena dva mosta, vodovod, pomoćni fudbalski stadion, a radi se i na rekonstrukciji banjalučkog Doma zdravlja. Ugostitelji su dobili duže radno vrijeme, a nova administracija bori se i protiv pokušaja otimanja gradske imovine. Јedno od ključnih pitanja ostaje i restruktiriranje gradskog duga od 73 miliona maraka, koje bi omogućilo rebalans budžeta i više novca za neophodne projekte.

- Nepovoljno je i političko okruženje što moram na kraju da kažem. To smo osjetili i iz kontakta sa investitorima, iz kontakta sa bankama. U pokušaju da zainteresujemo banke za naš tender, investitore za industrijsku zonu, Toplanu – osjeti se velika sumnjičavost stranih subjekata prema aktuelnim političkim dešavanjima u biH - objašnjava gradonačelnik.

Ponosan je Radojičić i pozicioniranjem Banjaluke na regionalnoj sceni, kao i planom da grad na Vrbasu postane evropska prestonica kulture 2024. godine. Sa društveno odgovornim kompanijama Grad će ove godine raditi i na izgradnji dječijih igrališta.