latinica  ћирилица
20/02/2017 |  09:08 ⇒ 12:32 | Autor: RTRS

Tegeltija: Moguć raskid aranžmana sa MMF-om

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija izjavio je da je aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom u blokadi, te da je vrlo realno očekivati da zbog blokada političke prirode iz Federacije BiH dođe do njegovog raskidanja.
Vašington: Tegeltija sa MMF-om - Foto: SRNA
Vašington: Tegeltija sa MMF-omFoto: SRNA

Tegeltija je naveo da je nakon razgovora sa predstavnicima MMF-a u petak izvjesno da će ta institucija čekati do kraja marta da se domaći faktori usaglase u vezi sa ispunjavanjem preostalih prethodnih mjera iz Pisma namjere, te da se, ako do tog roka obaveze ne budu ispunjene, očekuje raskidanje proširenog aranžmana sa MMF-om.

"Ukoliko se iza toga ništa ne desi, onda će sasvim sigurno doći do prekida aranžmana i moraće se otvoriti neki novi pregovori o nekom novom aranžmanu", rekao je Tegeltija za "Nezavisne novine", napominjući da je Republika Srpska ispunila sve obaveze.

Tegeltija je zaključio da blokade dolaze iz parlamenta Federacije BiH i Savjeta ministara BiH, koji nisu ispunili dogovorene obaveze, od kojih se najvažnija odnosi na Zakon o akcizama.

Vlasti BiH još nisu ispunile prethodne mjere dogovorene u novembru koje su neophodne za isplatu druge tranše MMF-a za BiH u iznosu od 155 miliona KM, zbog čega ne može doći ni do prvog pregleda stendbaj aranžmana, rekao je rezidentni predstavnik MMF-a za BiH Francisko Parodi.

Izvor: SRNA