latinica  ћирилица
20/02/2017 |  11:11 ⇒ 11:23 | Autor: RTRS

Mektić: Pitanje revizije presude se mora vratiti u institucije BiH

Cijeli proces revizije presude "izbijen" je iz institucija BiH, u potpunosti je izveden iz sistema i predan je u ruke pojedinih nevladinih organizacija i sada je na onima koji su to uradili da cijeli proces vrate u okvire sistema i institucija BiH, rekao je danas na konferenciji za medije ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić.
Dragan Mektić - Foto: SRNA
Dragan MektićFoto: SRNA

Mektić je dodao da je krucijalno da se priča o reviziji presude vrati u okvire institucija BiH i da se prekine sa uticajem putem "paralelnih veza".

- Idemo u sunovrat, Predsjedništvo ne može ignorisati da imamo problem u diplomatiji. Pa ne može neki sad diplomata Srbin zvati mene i pitati me šta da odluči. Ako razbijemo i diplomatiju, ove zemlje nekako imamo unutra, ali je prema vani nema nikako - rekao je Mektić.

Јoš jednom je ponovio da ne ulazi u pitanje da li je revizija bila potrebna, već naglašava da cijelu priču treba vratiti u okvire sistema.

Mektić je još jednom ponovio i da je referendum u Republici Srpskoj iskorišten kao predizborna kampanja SNSD-a i Milorada Dodika. Prema Mektiću, referendum je izigran, raspisan je nekoliko dana uoči izbora, a potom volja naroda nije ispoštovana jer je, kako je rekao, Dan Republike Srpske izbačen iz Zakona o praznicima Republike Srpske.

- Nisam dozvolio da budem izmanipulisan i da služim njima u ostvarivanju njihovih interesa i zbog toga mi je mirna savjest - dodao je Mektić.

Mektić se žestoko obrušio i na Stašu Košarca, poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH. Optužio ga je za porodično nasilje, kupovinu automobila vrijednog 100.000 evra od novca zarađenog u institucijama BiH koje Košarac žestoko kritikuje. Mektić je podsjetio i na stavove Staše Košarca iz 2005. godine kada je tražio ukidanje entiteta i jačanje državnog nivoa vlasti.

Naveo je i da je upravo vlast koju je činio SNSD 2002. omogućila angažovanje Sakiba Softića jer nisu pokrenuli pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa kada je Predsjedništvo BiH ovlastilo Softića da vodi proces pred Međunarodnim sudom pravde.

Govoreći o problemu izdavanja pasoša nakon 21. marta kada ističe sporazum Agencije za identifikaciona dokumenta BiH sa trenutnim dobavljačem, Mektić je rekao da se taj problem neće tako jednostavno riješiti.

- Apsolutno sam pesimista da ćemo nakon 21. marta moći izvaditi pasoše. Razlog za to je što je prije nekoliko godina napravljen štetan ugovor i sada kao država nemamo šanse da se izvučemo iz toga - poručio je Mektić.

Izvor: Kliks