latinica  ћирилица
20/02/2017 |  11:17 ⇒ 12:58 | Autor: RTRS

Trebinje: Humanitarna akcija Udruženja Konjičana (VIDEO)

Iako su davno raseljeni iz svog zavičaja, Udruženje Konjičana pokazalo je da nisu zaboravili svoj kraj i jedni druge. Na održanoj donatorskoj večeri u Trebinju prikupljen je značajan iznos namijenjen za obnovu crkve Svetog Vasilija Velikog u Konjicu i za liječenje dvije Konjičanke.
Trebinje - Humanitarno veče - Foto: RTRS
Trebinje - Humanitarno večeFoto: RTRS

Ovo nije prvi put da se Konjičani okupljaju sa namjerom da se prikupi pomoć tamo gdje je najpotrebnije.

Sinoć je samo od donacija građana prikupljeno oko 6.000 maraka, a vladika Grigorije najavio je da će Eparhija donirati još 10.000 maraka.

Prikupljeni novac dijelom je namijenjen za nastavak obnove hrama Svetog Vasilija Velikog.

Hram koji je potpuno devastiran u ratu je i Nacionalni spomenik kulture u čiju obnovu je do sada uloženo oko 250.000 maraka.

"To je veliki hram i traži velika sredstva, dosta smo uradili, preostalo je oslikavanje i nadam se da će do ljeta biti završeni radovi", rekao je Milan Bužanin, paroh konjički.

Nisu zaboravljeni ni Konjičani kojima treba pomoć. Ovog puta to su trogodišnja djevojčica Sofija Šušić, koja boluje od urođenog oštećenja mozga i Milijana Ćećez, kojoj je neophodna transplantacija bubrega.

Kako su u međuvremenu sredstva za transplantaciju prikupljena, takođe donacijama Konjičana iz inostranstva, Milijana se odrekla svog dijela donacije u korist trogodišnje Sofije.

Otac Sofije Sušić, Siniša, nada se da će uz puno truda i rada ova akcija uspjeti.

Trenutno u Konjicu živi tristotinak Srba, a između dvije i tri hiljade su raseljeni širom svijeta.

Ovakvim akcijama raseljeni Konjičani su pokazali da su dio svog kraja zauvijek ponijeli sa sobom.