latinica  ћирилица
20/02/2017 |  11:48 ⇒ 14:29 | Autor: RTRS

Crnadak odgovorio Izetbegoviću: Ambasador nema pravo da ne postupi po mojoj instrukciji

Ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak odgovorio je na pismo koje mu je uputio bošnjački član Predsjedništva Bakir Izetbegović, a kojem je naveo da Crnadak nema ovlašćenja da vrši korsepondenciju sa Međunarodnim sudom pravde u Hagu.
Igor Crnadak i Bakir Izetbegović (Ilustracija: RTRS) -
Igor Crnadak i Bakir Izetbegović (Ilustracija: RTRS)

Crnadak u odgovoru Izetbegović ističe, da on, u skladu s važećim zakonodavstvom BiH, kao ministar spoljnih poslova ima ovlašćenje za saradnju s međunarodnim organizacijama, ali i sa drugim tijelima i međunarodnim institucijama.

"Pošto je Međunarodni sud u Hagu jedno od šest glavnih tijela Ujedinjenih nacija, korespodencija s ovim tijelom je u mojoj nadležnosti", navodi se u Crnatkovom odgovoru.

Crnadak ističe da Izetbegović instruiše ambasadu BiH u Hagu da zanemari instrukcije ministra spoljnih poslova i ne proslijedi pismo koje je uputio sudu u Hagu.

"Snosim punu odgovornost za sadržaj pisma i ambasador nema pravo da ne postupi po mojoj instrukciji", naglašava Crnadak i dodaje da kršenjem naredbe ambasadorka BiH u Hagu krši Zakon o institucijama BiH.

Crnadak optužuje Izetbegovića da vrši pritisak i podstrekivanje za nezakonito djelovanje ambasadorke u Hagu.

"Ambasador BiH u Hagu, neizvršavanjem instrukcije ministra direktno krši Zakon o radu u institucijama BiH i mene onemogućava u ispunjavanju svojih prava i obaveza iz zakona o ministarstvima i drugim organima uprave u BiH, dok vi svojim postupcima vršite pritisak i podstrekavanje na takvo nezakonito činjenje ambasadora", ističe Crnadak i dodaje da će "ambasador počiniti težu povredu službene dužnosti, što neminovno dovodi do odgovornosti u skladu sa pomenutim zakonom".

Šef BH diplomatije Izetbegovića je informisao da u pomenutom dopisu ambasadorki BiH u Hagu nije preduzimao bilo kakve radnje koje su pravno obavezujuće za BiH, koje stvaraju bilo kakve obaveze bilo kojoj instituciji u BiH, niti je prenosio zvaničan stav u ime BiH, za koji ne postoje odluke nadležnih organa i institucija.

"Pored toga, dužan sam vas upoznati da ovakvo unilateralno, nezakonito instruisanje ambasadora BiH u svijetu od strane pojedinih članova Predsjedništva može dovesti do krize u funkcionisanju DKP mreže BiH", navodi se u pismu.

U slučaju da se Izetbegovićeva instrukcija primjeni i na sve dopise svih drugih ministara i institucija u svim ambasadama BiH u svijetu, u komunikaciji sa svim drugim međunarodnim organizacijama, kako i sa svim subjektima međunarodnih odnosa sa kojima BiH komunicira na  bilateratlnoj osnovi, to bi, ističe Crnadak, značilo da nijedan dopis, pismo ili bilo koji drugi akt neće moći biti upućen iz ambasada i stalnih misija, ukoliko ne postoji odluka Predsjedništva BiH o tome.

"Upozoravam vas da biste insistiranjem na vašoj instrukciji kompletnu diplomatsku mrežu u BiH doveli u blokadu, a većina međunarodnih aktivnosti BiH bila bi paralizovana. Nadajući se još uvijek da se ne radi o diskriminatorskom odnosu prema meni, kao predstavniku Republike Srpske, predlažem da sagledate činjenice i povučete svoju instrukciju ambasadoru u Hagu", zaključuje Crnadak u pismu upućenom Izetbegoviću.