latinica  ћирилица
20/02/2017 |  13:00 | Autor: RTRS

Kidnapovano 12 norveških humanitaraca u Јemenu

Pobunjenici u Јemenu oteli su desetak članova Norveškog savjeta za izbjeglice koji rade u luci Hodeida na Crvenom moru, saopštio je ministar lokalnih poslova te zemlje Abdul Rakib Fat.

Članovi savjeta koji su svi državljani Јemena, oteti su u četvrtak u raciji zbog sumnje da su primali i pružali pomoć koaliciji predvođenoj Saudijskom Arabijom, koja se bori protiv hutskih pobunjenika od marta 2015, saopštili su lokalni izvori a prenosi AFP.

Sukob u Јemenu nastao je između koalicije predvođene Saudijskom Arabijom koja podržava predsjednika Abd Raba Mansura el Hadija i hutskih pobunjenicika koje podržava Iran.

Hutski pobunjenici trenutno imaju kontrolu nad lukom Hodeida, kao i nad prestonicom Sanom i velikim dijelom sjevernog Јemena.

Snage odane vladi u velikoj ofanzivi izbacivanja Huta i njihovih saveznika iz sjeverozapadnog dijela Јemena, preuzele su u februaru kontrolu nad gradom Moka, južno od Hodeide.

Sukob u Јemenu eskalirao je u martu 2015, kada je koalicija predvođena Saudijskom Arabijom započela vazdušne napade kako bi pomogla snagama odanim Hadiju da povrate dijelove zemlje koje su pobunjenici zauzeli.

Izvor: Tanjug