latinica  ћирилица
20/02/2017 |  13:25 ⇒ 15:57 | Autor: RTRS

Bajac i Demić dobitnici nagrade "Meša Selimović"

Dobitnici nagrade "Meša Selimović", koju Večernje novosti dodjeljuju 29. put za knjigu godine su Vladislav Bajac za knjigu "Hronika sumnje" i Mirko Demić za roman "Ćutanja iz gore".
Dodjela nagrade "Meša Selimović" - Foto: SRNA
Dodjela nagrade "Meša Selimović"Foto: SRNA

Ove knjige proglašene su za najbolje knjige na srpskom jeziku, a ovo je četvrti put da dva pisca dijele nagradu.

Svečana dodjela nagrade "Meša Selimović" biće organizovana sredinom marta.

Demić je rekao da je veoma ponosan što je dobio nagradu koja nosi ime Meše Selimovića, pisca "koji je od nesigurnosti i sumnje izatkao najvrjednije stranice naše literature".

On je dodao da su sumnja i nesigurnost i njegovi pratioci, pogotovu posljednjih deset godina od kada ispisuje svoje petoknjižje, koje roman "Ćutanje iz gore" hronološki otvara.

"U ovom romanu u središtu je sudbina Srba iz Hrvatske, gdje sam rođen. Priznajem i to da sam nerijetko pomišljao kako uzalud traćim svoje dane na nešto što nikoga ne dotiče. Zato sam počastvovan svakim glasom kojeg su mojoj knjizi podarili kritičari, a ime Meše Selimovića će mi biti dodatno ohrabrenje i podstrek", rekao je Demić.

Bajac je, povodom objave o dobitnicima nagrade, u pismu medijima naveo da "nagrade koje nose imena velikih pisaca već same po sebi čine čast dobitniku".

"Ponosan sam što mi se ovoga puta ime veže za vrsnog stilistu, sjetnog građanina i hrabrog tragaoca za pravdu", dodao je Bajac.

Izvor: Srna