latinica  ћирилица
20/02/2017 |  15:47 ⇒ 21/02/2017 | 10:48 | Autor: RTRS

Cvijanović: Mehanizam koordinacije ne funkcioniše (VIDEO)

Ugrožen je aranžman sa MMF-om! Ne ispune li u martu Federacija i Savjet ministara uslove iz Pisma namjere, moglo bi da dođe do redefinisanja aranžmana, a to znači strože uslove, upozorila je premijerka Željka Cvijanović.
Željka Cvijanović - Foto: RTRS
Željka CvijanovićFoto: RTRS

Zbog neispunjenih uslova preuzetih još u novembru prošle godine, BiH bi mogla da ostane bez 155 miliona maraka. I ne samo to. U aprilu bi, kaže Željka Cvijanović, moglo da dođe do novih pregovora i pooštravanja uslova za dobijanje tranše.

Predstavnik MMF-a u BiH, Francisko Parodi, kaže da osim povećanja akciza za naftu, postoje još četiri obaveze na nivou BiH i Federacije, bez čijeg ispunjavanja nema tranše.

- Čekamo da vlasti završe obaveze da bismo Izvršnom odboru mogli da preporučimo odobrenje prvog pregleda. Federalna Vlada treba da započne preduzimanje operativne temeljne procjene vrijednosti za preduzeća Telekom BiH i HT Mostar radi njihovog restrukturisanja ili privatizacije, naglasio je Parodi.

Dok se obaveze iz Pisma namjere, koje se podudaraju sa onima iz Reformske agende, ne ispunjavaju, iz Sarajeva ali i Evropske unije konstantno se čuje kako BiH napreduje na evropskom putu. Mehanizam koordinacije ne funkcioniše, kaže premijerka Srpske. Od prošlog ljeta nisu uspostavljena tijela za njegovo funkcionisanje, niti se na tome radi.

- Kad dolaze te optimistične izjave one se daju zbog toga što treba da pošaljete pozitivnu sliku, ali one nemaju pozitivno utemeljenje kada biste uzeli da pogledate da li se skladno radi, nema razloga za optimizam, ističe premijerka Cvijanović.

Mehanizam koordinacije ključan je za funkcionisanje BiH, kaže Željka Cvijanović, ali očito jednoj strani nije stalo da se taj mehanizam i uspostavi.

IZETBEGOVIĆEVE TVRDNjE USMЈERAVANjE OŠTRICE NA SRPSKU

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović ocijenila je da navodi člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića o Srpskoj da je ona blizu kolapsa, predstavljaju skretanje pažnje u političke svrhe i usmjeravanje oštrice na Srpsku, "u kojoj su problemi ili manji ili podjednaki".

Cvijanovićeva je rekla novinarima u Banjaluci da u FBiH godinama ne mogu da sastave konsolidovani izvještaj.

Prema njenim riječima, Izetbegović nikada nije pričao o 1,4 milijarde KM duga FBiH prema radnicima po osnovu ugašenih preduzeća, od čega je nedavno prispio dug od jedne milijarde.

Cvijanovićeva je istakla da je u Srpskoj taj dug riješen tako što su se u više navrata "čistile" obaveze. Sa sindikatom je, dodala je ona, definisan socijalni program zbrinjavanja radnika koji su ostali bez posla u procesu stečaja ili privatizacije i iz Budžeta je isplaćeno blizu 200 miliona KM.

Osvrćući se na tvrdnje Izetbegovića da su u Srpskoj niže penzije nego u FBiH, Cvijanovićeva je navela da su penzije male i da se moraju popravljati, te je, poredeći uslove za dobijanje penzije u dva entiteta, pojasnila da se najniža penzija u Srpskoj dobija sa 15 godina staža, a u FBiH sa 20.

"Kada Izetbegović navodi da je najniža penzija u FBiH 324 KM, on mora reći da 82 odsto penzionera dobija tu najnižu penziju, a samo 18 odsto penzionera veću, i to ponekad za samo pet KM. On taj dio ne kaže, kao ni da svake godine duguje Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske 75 miliona KM, što znači jednu od 12 penzija koje plaćamo u godini", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je pojasnila da Srpska i danas plaća po 6,5 miliona KM mjesečno za 25.000 korisnika koji su stekli to pravo u FBiH, ali Federacija, uprkos presudama, ne izvršava svoju obavezu.

Cvijanovićeva je podsjetila da su penzije u Srpskoj prešle na trezor, te se Fond Srpske ne zadužuje.

"Ne dozvoljavam da se oni iz Sarajeva `bacaju` kako im padne na pamet sa nekim podacima", poručila je Cvijanovićeva i istakla da ni zdravstvo u FBiH nije u boljoj situaciji nego ono u Srpskoj.

Ona je rekla da ne stoji ni njegova tvrdnja da su uslovi poslovanja u Srpskoj loši, jer se u Srpskoj firma može osnovati za tri dana i 150 KM, a u FBiH za to treba 53 dana i 10 puta više sredstava.

Premijer Srpske je navela da je struja mnogo jeftinija u Srpskoj, a plate su veće.

Ona je istakla da cijeni ono što radi premijer FBiH Fadil Novalić, sa kojim ima odličnu saradnju.