latinica  ћирилица
20/02/2017 |  16:18 ⇒ 17:22 | Autor: RTRS

Koz.Dubica: Cilj privlačenje investitora i zapošljavanje mladih (VIDEO)

Rukovodstvo Opštine Kozarska Dubica pokrenulo je veliku medijsku kampanju, koja ima za cilj privlačenje investitora i zapošljavanje mladih koji, u potrazi za poslom, sve češće sele u inostranstvo.
Kozarska Dubica - Foto: RTRS
Kozarska DubicaFoto: RTRS

Iz ove lokalne zajednice najavljuju pregovore sa četiri nova ulagača iz Njemačke, Slovenije, Turske i Tunisa, koji bi, ako dođe do saradnje, trebalo da obezbijede nekoliko stotina radnih mjesta.

Pedesetogodišnji Marinko Blažetić jedini je mašinski inžinjer u Kozarskoj Dubici. Već tri godine bezuspješno traži posao.

- Nekako se snalazim, mada sma mislio kada sam išao u školu da će to sve biti drugačije, da ću ja moći živjeti od toga i stalno se usavršavati i da ćemo imati koristi i ja i društvo od toga, ističe Blažetić.

Prema podacima dubičkog Biroa, trenutno posao traži 1.460 lica, što je za 211 lica manje u odnosu na isti period prošle godine. Među nezaposlenima je i 149 lica sa visokom stručnom spremom. Među njima najviše je pravnika i ekonomista.

- Bio sam na Birou godinama, nikada mi niko nije ponudio posao, ratni vojni invalid sam, kaže Radenko Tešinić.

U cilju privlačenja investitora i povećanja broja zaposlenih, Opština Kozarska Dubica pokrenula je veliku medijsku kampanju. Do kraja ovog mjeseca očekuju potpisivanje ugovora sa njemačkim prerađivačem povrća.

- Druga kompanija koja je najavila dolazak je jedna velika slovenačka kompanija "Kolektor", koja ima namjeru da otvori ovdje proizvodnju elektromagnetnih komponenti za auto industriju i oni bi za početak zaposlili nekih 50 radnika. Za godinu, dvije dana njihov plan je 200 radnika. Turski investitor hoće da napravi veliku kompaniju za proizvodnju medijapan ploča, poručio je Radenko Reljić, načelnik opštine Kozarska Dubica.

Ulagač iz Tunisa bavi se tekstilnom proizvodnjom. Nedavno je već postojeći investitor iz Turske u poslovnoj zoni „Lipova greda“ proširio pogon za proizvodnju stambenih i građevinskih kontejnera.