latinica  ћирилица
20/02/2017 |  17:29 ⇒ 17:46 | Autor: RTRS

Eparhija kanadska: Ne zatvarati oči na pokušaje unošenja nemira u Srpsku

Skupština Eparhije kanadske Srpske pravoslavne crkve izrazila je duboku zabrinutost za mir i stabilnost na prostoru Balkana, te pozvala međunarodnu zajednicu da ne zatvara oči pred činjenicom da je u Republici Srpskoj na djelu pokušaj unošenja nemira.
Crvka Sv.Simeon Mirotočivi u Kalgariju (Foto: srbi.ca) -
Crvka Sv.Simeon Mirotočivi u Kalgariju (Foto: srbi.ca)

U Rezoluciji donesenoj na Skupštini Eparhije kanadske postavljeno je pitanje kome je, poslije toliko godina nemira, pa konačno uspostavljenog mira, ponovo u interesu da se destabilizuje pravno postignut i utemeljen mir, saopšteno je iz SPC.

"Mnogi od nas smo silom prilika pred ratnim vihorom napustili svoje domove i ostavili svoje najmilije u Republici Srpskoj i BiH. Јoš uvijek noseći nezacijeljene rane toga vremena, svoj glas posebno dižemo da se učini sve kako bi se spriječila destabilizacija postojećeg mira", navedeno je u tekstu.

Eparhija kanadska je izrazila i zabrinutost zbog ugroženosti Srba u svim krajevima, a posebno na Kosovu i Metohiji, te pozvala sve ljude vjere i dobre volje da se mole Gospodu za prijeko potreban mir.

"Pozivamo međunarodnu zajednicu da što prije zaustavi dalju eskalaciju nemira odustajanjem od davanja nedvosmislene podrške neosnovanom i pravno neobjašnjivom jednostranom otcjepljenju dijela suverene države Srbije", stoji u tekstu.

Eparhija apeluje da svi koji mogu da utiču na sudbinu naroda koji žive na prostoru Kosova i Metohije, učine sve što treba da dođe do političkog mira, stabilnosti, te da narodi na ovim prostorima mogu živjeti zajedno u miru i slozi, kao što je to uvijek bilo kroz istoriju.

"Јednostrano, pravno neutemeljeno i nasilno proglašenje nezavisnosti neke teritorije, pa i Kosova i Metohije, jasno je, makar u civilizovanom svijetu, nije prihvatljivo i samim tim ne može voditi miru", ističe se u Rezoluciji.

Eparhija kanadska se pridružila apelima ostalih hrišćana u svijetu i pozvala svjetsku zajednicu da bez odlaganja učini sve da se spriječi dalji izgon hrišćana sa Bliskog istoka i da objedini napore da bi prestalo nasilje i terorizam.

Eparhija kanadska je pozvala sve pravoslavne Srbe u Kanadi da budu jedinstveni i da se ne razjedinjuju.

"Ako se nekada i u nečemu i ne slažemo, to ne treba da bude razlog da se razjedinjujemo. Malo nas je da bismo bili razjedinjeni", navodi se u Rezoluciji.

Skupština Eparhije kanadske, održana je od 3. do 5. februara u Kalgariju.