latinica  ћирилица
20/02/2017 |  22:13 ⇒ 22:33 | Autor: RTRS

Beogradsko dramsko pozorište proslavilo 70 godina postojanja

Premijerom predstave "Pomorandže za zbogom" Biljane Popović, u dramatizaciji Andreja Šepetkosvkog i režiji Nenada Gvozdenovića i dodjelom godišnjih priznanja saradnicima, Beogradsko dramsko pozorište je obilježilo svoj dan i 70. sezonu.
Beogradsko dramsko pozorište -
Beogradsko dramsko pozorište

Prethodno je multimedijalnom prezentacijom na fasadi, pozorište na Crvenom krstu ukazalo na umjetnike i predstave koji su obilježili prethodnih sedam decenija.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević u čestitki zaposlenima u BDP naveo je da je ovo pozorište bilo i ostalo "jedinstvena pojava" u pozorišnom životu i "sinonim za profesionalnu smjelost i hrabrost u traganju za novim pozorišnim izrazom" i mjesto na kome je 70 godina nastupala "plejada briljantnih glumaca, reditelja i ostalih pozorišnih radnika".

Na sceni "Rade Marković" obratili su se sekretarka za kulturu grada Beograda Ivona Јevtić i stalni reditelj ruskog Volkov teatra Valerij Kirilov.

- Hvala profesoru Radetu Markoviću, Oliveri Marković, Đuzi Stojiljkoviću, Bati Paskaljeviću, Predragu Tasovcu, Soji Јovanović, hvala svima koji su svojim radom, elanom i entuzijazmom obogatili srpsko pozorište i ostavili u amanet Beogradu, Beograđanima i celoj zemlji inicijativu kulture kakva je Beogradsko dramsko pozorište - istakla je ona.

Јevtićeva je konstatovala da kada jedan teatar proslavlja 70 godina, on proslavlja godine života, mudrosti i iskustva svih umjetnika koji su ga stvarali, koji su radili i koji rade u njemu i sa nadom da će Beogradsko dramsko pozorište nastaviti da njeguje standarde umjetnosti, koji su postavili njegovi osnivači.

Kirilov je uz ocjenu da u BDP-u rade talentovani ljudi koji ostavljaju značajan pečat, poželio pozorištu da nadahnuće još 200 godina (koliko je Volkov teatar stariji od BDP-a) ne napušta njegov ansambl.

On je uručio članovima ansambla dvije ikone iz Јaroslavlja - ikonu Aleksandra Nevskog, velikog ruskog borca, jer je "svaki glumac u pozorištu borac za duše svojih gledalaca" i ikonu Bogorodice, "simbola umekšavanja srca". "Znači borimo se da srca naših gledalaca budu mekša", poručio je Kirilov.

Nagrada "Tatjana Lukjanova" za višegodišnji doprinos Beogradskom dramskom pozorištu i pozorišnom životu Srbije uručena je kostimografkinji Јeleni Stokući, a za najbolja ostvarenja u predstavama BDP nagrađene su rediteljka Ana Đorđević i glumice Ivana Nikolić i Јovana Gavrilović za predstavu "Moje dete" Stojana Srdića.

Nagrada za radni doprinos "Mihajlo Fejzulovski" za ostvarene rezultate u radu u 2016. godini uručena je Idi Đorđević (biletar), Nataliji Pantić (šminker-vlasuljar) i Dejanu Popoviću (inspicijent).

Beogradsko dramsko pozorište je i ovogodišnji dobitnik Sretenjskog ordena trećeg stepena, koji je predsjednik Srbije Tomislav Nikolić uručio direktoru BDP Slobodanu Ćustiću 15. februara povodom Dana državnosti.

Izvor: RTS