latinica  ћирилица
21/02/2017 |  10:25 | Autor: RTRS

Putin: Čurkin nikada nije doživio poraz

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je danas da je ambasador Moskve pri UN Vitalij Čurkin, koji je juče umro u 64. godini, bio jedan od najistaknutijih diplomata, koji je briljantno obavljao svoj posao i nikada nije doživio poraz. Putinova poruka Čurkinovoj udovici i djeci objavljena je na veb-sajtu Kremlja.
Vladimir Putin (Foto: Sputnik) -
Vladimir Putin (Foto: Sputnik)

- Molim vas da primite najdublje saučešće povodom smrti vašeg muža i oca. Njegov prerani odlazak je težak i nenadoknadiv gubitak za rusku spoljnu politiku - rekao je ruski predsjednik.

On je dodao da se "bez pretjerivanja može reći da je Čurkin bio jedan od najboljih diplomata, koji je uživao iskreno poštovanje svojih kolega i imao ogroman ugled kod stranih partnera".

- Više od deset godina, ponekad u najtežim okolnostima, on se čvrsto i sistematično zalagao za stavove Rusije u vezi sa najvažnijim svjetskim pitanjima, što je zahtijevalo ogroman napor i potpuno žrtvovanje. Koliko god teški bili zadaci, on se briljantno nosio sa njima i nikada nije doživio poraze - zaključio je Putin.

Diplomate iz čitavog svijeta upitile su izraze saučešća povodom Čurkinove smrti.

Britanski ambasador pri UN Metju Rajkroft rekao je da je Čurkin bio "diplomatski gigant i divna osoba". On je napisao na "Tviteru" da je duboko potresen zbog gubitka prijatelja.

Bivši ambasador SAD pri UN Samanta Pauer rekla je da duboko žali zbog smrti ruskog diplomate i da je Čurkin bio "diplomatski maestro i brižan čovjek koji se trudio da se premoste razlike između SAD i Rusije".

Izvor: SRNA