latinica  ћирилица
21/02/2017 |  11:23 | Autor: RTRS

Tanasić: Srpskom jeziku se često osporava status službenog jezika

Problem za srpski jezik je to što nije regulisan njegov domen kao službenog jezika, pa se dešava da se taj status osporava i u Srbiji i u Republici Srpskoj, izjavio je Srni naučni savjetnik u Institutu za srpski jezik Srpske akademije nauka i umetnosti Sreto Tanasić
Ćirilica - Foto: ilustracija
ĆirilicaFoto: ilustracija

Tanasić kaže da se ne može govoriti o tome da će srpski jezik nestati, ali da problem predstavlja to što se njegove funkcije potiskuju iz onih oblasti života odakle nikako ne bi smjele da budu potisnute, kada je riječ o cjelokupnoj komunikaciji na srpskom jezičkom i nacionalnom prostoru.

Govoreći o nivou jezičke kulture i pismenosti u Srbiji danas, povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika, Tanasić je rekao da ona nije na zadovoljavajućem nivou, te da se to može vidjeti i na ulici i na javnim natpisima u smislu upotrebe srpskog kao službenog jezika, pa, nažalost, i u sredstvima informisanja.

"Krše se osnovna jezička pravila, da ne govorimo o višoj pismenosti, lepoti jezika, o principima jasnoće i ekonomičnosti. Sve više imamo praznoslovlja, ne bih ja rekao da je posredi samo uticaj stranih, pre svega, engleskog jezika, rekao bih da je to posledica ukupnog odnosa našeg društva i naše države prema srpskom jeziku kao nacionalnom jeziku", ocijenio je Tanasić.

Tanasić je dodao da se ni na koji način ne pokazuje da je dobro poznavanje srpskog jezika bitno za bilo koju djelatnost, bilo da je riječ o poslu ili politici, kao i da je srpski jezik slabo zastupljen na osnovnom i srednjoškolskom nivou obrazovanja, a na univerzitetima se i ne izučava.

On ističe da, osim na srpskom govornom području, treba voditi računa o srpskom jeziku i u dijaspori, koja se povećala od devedesetih godina.

"Nažalost, danas je to više pitanje same dijaspore i eventualno nekih društava i Srpske pravoslavne crkve u svetu. Moram reći da smo u vreme Јugoslavije, o našim ljudima i našoj deci u inostranstvu imali više organizovane brige nego što je to danas", kaže Tanasić.

On je istakao da pitanje učenja srpskog jezika u dijaspori mora doći na dnevni red, te da je potrebno da se pripreme udžbenici za srpsku dijasporu, kao i stručna pomoć u vidu nastavnika.

"Preko tih nastavnika, mogli bismo da vodimo jedinstvenu politiku učenja srpskog jezika", rekao je Tanasić.

Prema njegovim riječima, ima slučajeva da se sama dijaspora organizuje i nađe nastavnika koji živi tamo da podučava djecu, ali na taj način ne postoji ujednačen način obrazovanja.

"Oni nisu u kontaktu sa našim državnim telima ni sa našom strukom tako da ne možemo biti zadovoljni takvim rešenjem. Mora država da organizuje mrežu škola zajedno sa dijasporom, da radi na jedinstvenom programu srpskog jezika i politici učenja", istakao je Tanasić.

Izvor: SRNA