latinica  ћирилица
21/02/2017 |  11:49 ⇒ 12:42 | Autor: RTRS

U zvorničkim selima sve manje mjesta na lokalnim grobljima (VIDEO)

Zbog povećane stope mortaliteta u posljednjih nekoliko godina u zvorničkim selima sve je manje mjesta na lokalnim grobljima. Oni koji upravljaju seoskim i gradskim grobljem kažu da su postojeće lokacije proširene kupovinom novih.
Groblje - Foto: RTRS
GrobljeFoto: RTRS

Mještani zvorničkih sela Cera, Јardana i Tabanaca, kažu da nisu tačni navodi pojedinih medija da zbog nedostatka grobnih mjesta, svoje najmilije sahranjuju u stare grobnice, u kojima počivaju njihovi preci.

Јelena Mitrović iz Zvorničkog sela Cer navodi da ne zna za slučaj da je neko svoje najmilije sahranjivao u stare grobnice.

U posljednjih nekoliko godina nove parcele za grobna mjesta kupljene su upravo u Јardanu i Tabancima, ali i Јasenici i nekoliko drugih sela. Problem ne treba stvarati tamo gdje ga nema, ističu nadležni.

"Odgovorno tvrdim da je to neka preuveličana priča koja nije istinita. Što se tiče lokalne zajednice mi svake godine iz budžeta izdvajamo sredstva za kupovinu odnosno proširenje postojećih grobalja" ističe Bojan Ivanović, zamjenik gradonačelnika Zvornika.

"Da bi se neko groblje proširilo gdje postoji smanjen kapacitet za sahranjivanje neophodno je da se sa zahtjevom izađe mjesna zajednica, i da u tom zahtjevu formulišu problematiku", pojašnjava Branko Јašić, načelnik odjeljenja za stambeno-komunalne poslove i poslove saobraćaja Zvornik.

Nedavno je kupljena i nova parcela za proširenje Gradskog groblja u Karakaju.

" U narednim godinama naši vjernici, a i drugi koji će se sahranjivati u Karakajskom groblju ne treba da strahuju da će biti dovoljno grobnih mjesta", rekao je Slavenko Tomić, protojerej-stavrofor.

Odlukom lokalne uprave, zvorničkim seoskim grobljima upravljaju mjesne i vjerske zajednice i privredna društva.