latinica  ћирилица
21/02/2017 |  14:45 ⇒ 14:53 | Autor: RTRS

Savez logoraša Srpske protiv izbora Mujkanovića za člana VSTS

Angažovanje bošnjačkih političkih i društvenih subjekata Brčko distrikta BiH da po svaku cijenu izlobiraju kod domaćih i međunarodnih institucija da za člana Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH iz Distrikta Brčko bude izabran Zekerija Mujkanović, glavni tužilac u Distriktu kod srpskih logoraša izaziva zgražavanje i nevjericu, saopšteno je iz Saveza logoraša Republike Srpske.
Savez logoraša Republike Srpske - Foto: RTRS
Savez logoraša Republike SrpskeFoto: RTRS

Uzimajući u obzir Mujkanovićevu ulogu u septembru 1992. godine kada je bio jedan od glavnih policijskih inspektora i koji je, po svjedočenju brojnih srpskih logoraša na nečovječan način ispitivao zarobljene Srbe iz Bukvika, srpski logoraši izražavaju duboko razočarenje u pravosudni sistem BiH koji je, kako navode, pružio mogućnost da se Mujkanoviću raspravlja kao o mogućem kandidatu za tako časnu i tešku funkciju.

Iz Saveza logoraša pozivaju članove Pravosudne komisije Brčko distrikta BiH da "ne podlegnu pristiscima i osobu sa takvim moralnim i profesionalnim osobinama izaberu za člana tog vrlo važnog profesionalnog tijela bh. pravosuđa".

Njegovim izborom nadležne pravosudne institucije distrikta Brčko i BiH bi se narugale potomcima 60 ubijenih srpskih civila ali i preko 2.000 srpskih civila koji su pretrpjeli neviđene torture u više bošnjačkih logora na području opštine Brčko koju su kontrolisale snage tzv. Armije BiH, navodi se u saopštenju.

Iz Saveza logoraša Srpske navode da bi "članovi brčanske Pravosudne komisije koji bi eventualno dali glas za Mujkanovićev izbor ponovo otvorili još nezaliječene logoraške rane".