latinica  ћирилица
21/02/2017 |  15:22 ⇒ 17:31 | Autor: RTRS

Brčko: Uzgoj južnog voća (VIDEO)

Na području Posavine nisu malobrojni zasadi šljive, jabuke ili kruške. Blagoja Đojić iz Brčkog umjesto autohtonih vrsta, ipak se odlučio za uzgoj južnog voća.
Јužno voće - Brčko - Foto: RTRS
Јužno voće - BrčkoFoto: RTRS

Prvu sadnicu limuna u Posavini, Blagoje Đojić iz brčanskog sela Tranjaci, uzgojio je prije 40 godina. Danas južno i egzotično voće sa svih meridijana u dvorištu ali i porodičnoj kući Đojića, postalo je sastavni dio života.

"Imam limunove, narandže, mandarine, grejpfrut, nar, avokado, oimam onu kako se zove marakuja, imam i karamboju", rekao je Đojić. 

Hobi je kaže Blagoje prerastao u veliku ljubav. Tokom zime svoju malu plantažu, koja broji više od 20 vrsta različitog južnog i egzotičnog voća, čuva u kući i garaži.

"Neke uslove nemam. Nisam nikada mislio se baviti time da imam neke rasadnike, da sam obezbijedio neko grijanje, to je sve primitivano onako po gražama po šupama, po prostorijama u kući. Nas nema puno, djeca nisu tu. Јa i supruga. Uglavnom je sve izdržalo i ovu je zimu izdržalo", dodao je on.

Blagoje kaže da se u njegovoj kući već decenijama, kivi, limun, narandže, mandarine, grejpfrut, banane, ananas i druge vrste egzotičnog voća, koriste isključivo iz domaće proizvodnje.