latinica  ћирилица
21/02/2017 |  15:42 ⇒ 17:29 | Autor: RTRS

Brčko: Diskriminacija slijepih i slabovidih (VIDEO)

Oko 50 članova Udruženja slijepih i slabovidih u Brčkom godinama su diskriminisani u odnosu na lica sa invaliditetom u republici Srpskoj i Federaciji BiH.
Slijepi i slabovidni - Brčko - Foto: RTRS
Slijepi i slabovidni - BrčkoFoto: RTRS

Sve vlasti do sada,kažu, obećavale su im zakon koji bi omogućio isti ili sličan iznos za tuđu njegu kao u okruženju, ali sve je ostajalo na obećanjima.

Nedeljko Јović je slabovida osoba više od 40 godina, i neophodna mu je pomoć drugog lica. Za tu pomoć iz Centra za socijalni rad dobija svega 60 maraka mjesečno, dok iste osobe u Srpskoj imaju, 160 maraka. To, kaže, vrijeđa.

"Šta možemo? Ne možemo ništa, uraditi, ali veći je problem  što nas tako tretiraju", ističe Јović.

Boli ih kaže to što ni u 16 godina od formiranja Distrikta, nisu uspjeli ovaj problem riješiti, iako su im u svim prethodnim Vladama i OHR-u, obećavali pomoć.

"Svugdje su nas lijepo primali, obećavali nam da se radi Zakon o nivelaciji istih na nivou BiH, i tako svake četvrte godine", dodao je Јović.

Vlada u Brčkom je naložila da Komisija u Centru za socijalni rad izradi smjernice, kojima bi bio izmjenjen postojeći zakon, i upućen u skupštinsku proceduru. Tim izmjenama bi dugogodišnji problem tuđe njege za ova lica bio riješen. Prema njemu bi osobe prvog nivoa imale 162 marke.

Lice koje je u teškoj zavisnosti primalo bi 126 maraka, lice koje je u umjerenoj zavisnosti od drugog lica bi primalo 90 maraka i oni koji bi bili kategorisani u maloj zavisnosti od drugog lica, oni bi primali 54 marke", rekla je direktor Centra za socijalni rad, Brčko, Nataša Stevanović.

U Udruženju napominju da je taj prijedlog Centra star 10 godina, i, ako se nešto ne promijeni, ni u ovom mandatu neće biti usvojen.