latinica  ћирилица
21/02/2017 |  15:48 ⇒ 17:14 | Autor: RTRS

Višković: Neophodno pokazati srpsko jedinstvo

Šef kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Radovan Višković smatra da je u Parlamentu neophodno pokazati srpsko jedinstvo, nakon najave bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da će podnijeti zahtjev za reviziju presude Međunarodnog suda pravde u slučaju protiv Srbije.
Radovan Višković - Foto: SRNA
Radovan ViškovićFoto: SRNA

"Već nekoliko dana vodimo polemike o posebnoj skupštinskoj sjednici o aktuelnoj političkoj situaciji, nakon Izetbegovićeve najave. Uvažavajući sve činjenice SNSD je prihvatio da posebna sjednica bude u ponedjeljak, 27. februara u 13.00 časova, jer revizija još nije zvanično podnesena, a čekamo i sjednicu Predsjedništva BiH", rekao je Višković novinarima.

On kaže da se čeka i zvanični poziv za sastanak predstavnika vlasti iz Republike Srpske i sa nivoa BiH sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem.

"Posebnoj skuštinskoj sjednici trebalo bi da prisustvuju predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić. Nadam se da će svi šefovi poslaničkih klubova stranaka iz Republike Srpske predložiti održavanje posebne sjednice i očekujem da usvojimo zajedničke zaključke", dodao je Višković.

On je istakao da je o efektima posebne skupštinske sjednice teško govoriti.

"Naša pozicija jeste da štitimo Dejtonski sporazum, a sada smo dovedeni u situaciju da štitimo i institucije BiH. Želimo poslati poruku međunarodnoj zajednici i političkim strankama u Sarajevu da nećemo učestvovati u vanistitucionalnom djelovanju", rekao je Višković i ponovio da Izetbegović djeluje vaninstitucionalno.

On smatra da srpski predstavnici mogu da rade u institucijama BiH, ali da ne bi trebalo da dozvole da neke stari, koje nisu u interesu Srpske, u ovim institucijama budu usvojene.

Izvor: Srna