latinica  ћирилица
21/02/2017 |  15:53 | Autor: RTRS

Ozimi usjevi u odličnom stanju

Ozimi usjevi u Republici Srpskoj u odličnom su stanju i uz blagovremenu prihranu i druge agrotehničke mjere ove godine mogu se očekivati dobri prinosi, rekao je rukovodilac dobojske Područne jedinice Agencije za pružanje stručnih usluga u poljoporivredi Republike Srpske Dragiša Marković.
Poljoprivreda - Foto: ilustracija
PoljoprivredaFoto: ilustracija

"Snijeg je zaštitio pšenicu i druge ozime usjeve od ekstremno niske temperature zabilježene krajem prošle i početkom ove godine", izjavio je Marković danas u Modriči, gdje je počela Zimska škola za obuku poljoprivrednika.

Ovu školu za uzgajivače stoke i ratare sa područja Modriče organizuju opštinsko Odjeljenje za privredu i društvene djelatnosti i Agencija za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Republike Srpske, Područna jedinica u Doboju.

Marković je napomenuo da Agencija u saradnji sa opštinom Modriča svake godine organizuje stručna predavanja i savjetovanja za poljoprivredne proizvođače.

"Zimsku školu, u okviru koje će biti održano nekoliko seminara, počeli smo predavanjima o ishrani preživara u zimskim uslovima i proljećnjoj prihrani pšenice i drugih strnih žita", dodao je Marković.

Viši stručni saradnik za stočarstvo u Agenciji za pružanje strunih usluga u poljoprivredi Republike Srpske u Doboju Radmila Cvijić kaže da je ekstremno niska tempertura, koja je trajala dugo, ostavila posljedice u stočarstvu.

"Bilo je problema, ali ne takvih da bi drastično uticali na zdravlje i život životinja", navela je Cvijićeva na predavanju na kome je uzgajivače stoke upoznala o postupcima za otklanjanje posljedica dugotrajne hladnoće.

Cvijićeva je istakla da stočari u narednom periodu treba da obave zdravstveni pregled životinja, te korekcijom obroka poboljšaju kondiciju i opšte stanje životinja.

Ona je upozorila mljekare da u farmama moraju obezbijediti dovoljnu količinu vode za napajanje životinja, povećati količinu hrane i popraviti njen energetski sastav, te poboljšati higijenu prostora za boravak i higijenu životinja, posebno muznih krava.

Cvijićeva je napomenula da nije zabilježen nijedan primjer uginuća životinja zbog niske temperature.

Ratar iz sela Miloševac Slavko Popović rekao je da niska temperatura nije bitnije uticala na usjeve i njegovu farmu goveda.

"Snijeg je zaštitio pšenicu i druge ozime usjeve", naveo je Popović i naglasio da je prije zime dobro pripremio objekte i 70 grla krupne stoke zbog čega nije uočio posebne probleme na farmi.

Izvor: SRNA