latinica  ћирилица
21/02/2017 |  15:54 ⇒ 17:13 | Autor: RTRS

Smajlović: Zašto Ivanić ne uputi pismo sudu u Hagu?

Dugogodišnji novinar i kolumnista "Nedeljnika" Ljiljana Smajlović rekla je da je ne razumije zbog čega predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić ne uputi pismo Međunarodnom sudu pravde u Hagu i obavijesti ga da iza zahtjeva za revizuje presude protiv Srbije ne stoji BiH i da BiH ne traži reviziju.
Ljiljana Smajlović (foto:mc.rs) -
Ljiljana Smajlović (foto:mc.rs)

"Ono što ne razumem u ovom momentu jeste zašto Ivanić sada ne učini ono što je učinio Alija Izetbegović. Kada je on podnio ovu tužbu, tadašnja SR Јugoslavija se žalila Sudu u Hagu da Alija Izetbegović kao predsedavajući Predsedništva BiH nema ovlašćenje za to, jer nema podršku celog Predsedništva", istakla je Smajlovićeva u izjavi Srni.

Ona je podsjetila da je tada Međunarodni sud u Hagu odgovorio da njih ne zanima šta piše u Ustavu BiH, jer se u međunarodnom pravu podrazumijeva da šef države ima sva ovlašćenja da postupa u ime države pred međunarodnim organizacijama i u spoljnopolitičkim odnosima.

"Pošto je to već res judikata /presuđena stvar/ od prije 20 godina, ne shvatam zašto sada Ivanić, po toj istoj logici, ne obavesti Sud da BiH ne traži reviziju presude", rekla je Smajlovićeva, koja je i predsjednik Udruženja novinara Srbije.

Smajlovićeva je naglasila da joj je ovaj argument koji, kako kaže, zvuči veoma uvjerljivo iznio poznati američki pravni ekspert i profesor na Univerzitetu u Pitsburgu Robert Hejdn, koji je napisao knjigu o ustavnom uređenju dejtonske BiH.

Izvor: Srna