latinica  ћирилица
21/02/2017 |  16:13 | Autor: RTRS

Govedarica: Nećemo da dolijevamo ulje na vatru

Predsjednik SDS-a Vukota Govedarica rekao je da je Savez za promjene zatražio prolongiranje za danas zakazane sjednice Savjeta ministara BiH da ne bi došlo "do nekih disonantnih tonova" i da bi omogućili da sjednica Predsjedništva BiH bude održana u demokratskom i mirnom tonu, bez ikakvog "dolijevanja ulja na vatru".
Vukota Govedarica - Foto: RTRS
Vukota GovedaricaFoto: RTRS

Govedarica je pojasnio da je juče na sjednici Saveza za promjene dogovoreno da Mirko Šarović, kao kopredsjedavajući Savjeta ministara BiH, zatraži prolongiranje sjednice za sljedeću sedmicu, imajući u vidu činjenicu da je predsjedavajući Predsjedništva Mladen Ivanić već zakazao sjednicu Predsjedništva BiH za četvrtak, 23. februar.

Govedarica je rekao da može da se desi da se kriza - koja je očigledna, a koju je proizveo bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović nakon najave o pokretanju revizije presude Međunarodnog krivičnog suda pravde u slučaju protiv Srbije - preseli u Republiku Srpsku.

"Ne smijemo to da dozvolimo, niti da Srpska bude dovedena pred jednu vrstu suda da je ona odgovorna za bilo kakvo kršenje Dejtonskog ustava, koji treba da bude vodilja za sve u BiH", izjavio je lider SDS-a danas novinarima u Banjaluci.

Govedarica je naveo da je Republici Srpskoj potrebna odgovorna nacionalna politika, što podrazumijeva da se zajedničkim snagama vlasti i opozicije pristupi ovom problemu.

"Svaka vrsta pokušaja da se uzurpira Dejtonski mirovni sporazum nije dobra za Republiku Srpsku i pomenuta kriza ne smije nikako preći sa Baščaršije u Banjaluku", poručio je Govedarica.

Govedarica očekuje da bi u ponedjeljak, 27. februara, trebalo da bude održana posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske nakon najave Izetbegovića o pokretanju revizije presude Međunarodnog krivičnog suda pravde u slučaju protiv Srbije.

"Mislim da bi ovo trebalo da bude sjednica koja obećava jednu vrstu neophodnog jedinstva, imajući u vidu situaciju u kojoj se nalazi BiH", rekao je Govedarica.

Govedarica je rekao da bi posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske trebalo da bude definisana sa jedinstvenim i mirnim tonom, svjesni situacije u kojoj se nalazimo.

"Prije zakazivanja sjednice parlamenta Republike Srpske moraćemo sačekati ishod sjednice Predsjedništva BiH, koju je Ivanić zakazao za četvrtak", istakao je Govedarica.

Izvor: Srna