latinica  ћирилица
21/02/2017 |  16:21 ⇒ 22/02/2017 | 10:13 | Autor: RTRS

Dodik - Ivancov: Revizija presude nedopustiva (VIDEO)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik upoznao je ruskog ambasadora Petra Ivancova o neovlaštenom postupanju bošnjačkog Sarajeva i Bakira Izetbegovića kroz pokretanje revizije presude protiv Srbije. Rusija razumije, kaže Dodik, da su zloupotrebljene zajedničke institucije i prekršen Ustav i Dejtonski sporazum.
Predsjednik Republike Srpske razgovarao sa ambasadorom Rusije u BiH - Foto: RTRS
Predsjednik Republike Srpske razgovarao sa ambasadorom Rusije u BiHFoto: RTRS

Cilj Izetbegovića ostao je isti - rušenje Republike Srpske. O svemu će u Beogradu predsjednik Srpske razgovarati sa Mladenom Ivanićem i predsjednikom i premijerom Srbije Tomislavom Nikolićem i Aleksandrom Vučićem.

"Međunarodni sud pravde u Hagu već je rekao svoje mišljenje o navodnoj tužbi BiH - koja nikada nije bila tužba Bosne i Hercegovine jer Republika Srpska nikada nije na to pristala, niti će pristati da bude dio bilo kakve tužbe protiv Srbije", poručuje predsjednik Milorad Dodik.

Priča o reviziji je nelegalna, protivustavna i protiv Dejtonska, a njen jedini cilj je rušenje Srpske što su tokom prvog postupka u Hagu javno potvrdili bošnjački agenti, advokati i njihov američki zatupnik Frensis Bojl.

"Rekao je da cilj te tužbe nije da se pribavi stotine milijardi, koliko bi Srbija mogla navodno da plati BiH, nego je cilj da se napravi najozbiljnija platforma da bi se srušila Republika Srpska i to je njima i danas cilj. Zato je važno što ćemo imati razgovor sutra u Srbiji, jer želimo upravo da kažemo da je to sa pravnog stanovišta neodrživo i neće se ni desiti", rekao je Dodik za RTRS.

Smatra da je važno da postoji jedinstvo svih političkih partija u Srpskoj i da je sada pravi trenutak da se zauvijek riješe sva sporna pitanja poput stranih sudija u Ustavnom sudu BiH, pitanje jednostranog dijelovanje Tužilaštva i Suda BiH. Njegov prijedlog će biti da ovo budu jedine tačke ne dnevnom redu i dok ne budu riješene nema zajedničke saradnje u Institucijama BiH.

"Mi smo za to dok se ta pitanja ne raščiste da se nijedno drugo ne stavi na dnevni red, a vidjećemo da li su naši drugi partneri iz Republike Srspke za takvo nešto, ali ja mislim da je ovo baš tajming da se to uradi i potuno sam uvjeren da ukoliko propustimo priliku da ćemo imati samo štetu za Republiku Srpsku", dodao je Dodik.

Da je na meti sve što dolazi iz Srpske, kaže Dodik, odavno mu je jasno, a nedavno je dobio informaciju da će Tužilaštvo BiH zbog referenduma o Danu Republike protiv njega i drugih zvaničnika u Srpskoj podići i optužnicu.

Upozorava, da je kriza evidentna i da ju je svjesno produbilo bošnjačko muslimansko Sarajevo koje je smatralo da imana manevarski prostor za ostvarivanje svojih ciljeva, jer su srpski predstavnici u zajedničkim Institucijama BiH olako shvatili stalna upozorenja koja su dolazila iz Srpske.

"Možda je zbog konformizma koji je Bakir Izetbegović stekao, razlog zašto je naumio da ovakvo nešto učini. Sada je vrijeme da se kaže naša prava su naša prava, Mi naša prava branimo, mi ne želimo da uzurpiramo vaša prava, ali nemojte očekivati nijednog trenutka da ćemo ikada biti spremni da dio ili promil naših prava prepustimo vama da odlučujete u ime nas", kategoričan je Dodik.

Predsjednik Republike smatra da je Ivanić u pravom momentu donio odluku da sazove sjednicu Predsjedništva, a najavljeni nedolazak Bakira Izetbegovića je nazvao potvrdom njegove samovolje i nepoštovanja konstitutivnih naroda. Poručio je da Srpska nikada neće ugrožavati druge, da ne ide prema secesiji i da ostaje dosljedna slovu Dejtona, ali samo onako kako je to napisano u mirovnom sporazumu, a ne onako kako to tumači Bakir Izetbegović.

Predsjednik Dodik i ovom prilikom izrazio je svoje žaljenje zbog iznenadne smrti ambasadora Ruske Federacije pri UN-u Vitalija Čurkina, osvjedočenog prijatelja Republike Srpske i zaštitnika međunarodnog prava.

Predsjednik Republike Srpske i ruski ambasador razmjenili su mišljenja i o ostalim aktuelnim pitanjima u Republici Srpskoj i BiH.