latinica  ћирилица
21/02/2017 |  18:28 ⇒ 20:14 | Autor: RTRS

Bura u banjalučkom Centru za socijalni rad, radnici se žale na mobing (VIDEO)

Strah i nepovjerenje – svakodnevica je sa kojom se suočavaju radnici banjalučkog Centra za socijalni rad. Oni koji takvu atmosferu nisu mogli podnijeti, otišli su na bolovanje - i to zbog stresa prouzrokovanog mobingom koji nad njima, kako kažu, vrši direktorka. Direktorka sve demantuje.
Centar za socijalni rad Banja Luka - Foto: RTRS
Centar za socijalni rad Banja LukaFoto: RTRS

Problem za Bojana Arulu, jednog od radnika na bolovanju, počeo je još prije dvije godine, od kada aktuelna direktorka Vera Sladojević predvodi Centar. Od tada, Arula tvrdi, radnici trpe svakodnevni mobing. Politička igrica oko imenovanja DNS-ovog direktora stvorila je ovakvu situaciju, a Bojan tvrdi – na sve su ukazivali svojom peticijom.

"Ovo nije moja nikakva lična osveta, ovo je reakcija radnika, a ja sam jedini koji je spreman da dobije otkaz zbog svega ovoga. Neka izvoli, neka mi da otkaz, ja ga se ne plašim. Spreman sam da stanem pred kamere, u ime kolega koji trpe takvo nasilje gospođe Sladojević i najbližih saradnika", naglasio je Araula.

 Ovu priču potvrdile su nam još dvije radnice centra, koje iz straha, ne žele pred kameru. Pomoć su tražili i u Sindikatu iz koga poručuju – za ovakvu situaciju kriva je politika i pogrešan odabir kadrova.

"U toj ustanovi imate preko 68 visokokvalifikovanih ljudi. Oni ne žele da trpe teror i mobing koji provodi trenutna direktorica", istakao je predsjednik Granskog sindikata zdravstva i socijalne zaštite Republike Srpske, Milenko Granulić.

Problem Centra došao je i do gradonačelnika Banjaluke, Igora Radojičića, koji je medijima potvrdio da će u Centar biti upućena inspekcija. Nakon nekoliko poziva, poruka i mejlova, direktorka koju radnici optužuju, shvatila je da je vrijeme da stane pred kameru. Medijska hajka na nju, kaže, vrši se danima. Zato smo valjda i mi na početku razgovora bili na udaru.

"Mislim da ste jako neobjektivni i da ste već na startu zauzeli poziciju da osuđujete. Јa vas kad slušam, način na koji vi to predstavljate, želite da kažete da u Centru nije ostao niko. Znači, Centar funkcioniše bez problema i bez radnika koji su na bolovanju", rekla je direktorka Centra za socijalni rad Banjaluka, Vera Sladojević.

Samo smo željeli da saznamo da li su optužbe radnika tačne i kako Centar funkcioniše dok radnici boluju. Јedan od problema za koji radnici optužuju direktorku, a koje su naznačili u svom pismu nadležnima, jeste i nezakonito miješanje u stručnost radnika.

"Direktor Centra ima obavezu da vrši kontrolu zakonitosti rada svojih radnika i naravno ima pravo da da svoje mišljenje u cijelom predmetu. Ali, ako ima 3 ili 4 stručnjaka koji donose svoje mišljenje, iza koga stoje, niko nema pravo da sudi o njihovoj stručnosti", dodaje Araula.

Direktorka kaže da će o pritužbama koje su za nju samo floskule i fraze odlučivati sud, a o pravilnostima u radu Centra, nadležni organi. Bojan koji je dobio obavještenje o mogućem otkazu, ne zna znači li to i prekid radnog odonosa. U to nije sigurna ni direktorka.