latinica  ћирилица
22/02/2017 |  07:30 ⇒ 19:30 | Autor: RTRS

Ivanoviću određen kućni pritvor; Srbija traži momentalno oslobađanje

Nakon skoro tri godine, Oliver Ivanović iz pritvora pušten je u - kućni pritvor.
Oliver Ivanović - Foto: SRNA
Oliver IvanovićFoto: SRNA

Tako je odlučilo međunarodno sudsko vijeće Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici nakon što je Apelacioni sud poništio prvostepenu presudu, kojom je lider Građanske inicijative SDP, bio osuđen na devet godina zatvora.

Završila se samo jedna faza, predstoji borba da se dokaže da sam apsolutno nevin, poručio je Ivanović nakon 33 mjeseca provedena u zatvorskom pritvoru.

Svi koji me znaju, i Srbi i Albanci, znaju da ja nemam nikakve veze s tim zločinom, ali moram da ubedim i Sudsko veće u to. Težak je put, ali ja ću to sada preći, prošao sam mnogo toga, proći ću i ovo", rekao je nakon izlaska iz pritvora Oliver Ivanović, lider Građanske inicijative.

Imam utisak da i ovaj sud dijeli pravdu na kašičicu i u dijelovima. Srbija traži momentalno i potpuno oslobađanje Olivera Ivanovića, koji je posljednji politički zatvorenik u Evropi, izjavio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

"Ivanović je čovek koji se nalazi iza rešetaka samo zbog toga što pripada i predvodi deo srpskog naroda na KiM, da bi se napravio lažni balans u progonu ratnih žločinaca. On iako nije kriv nizašta stavljen je iza rešetaka", kaže Đurić. 

Vlada Srbije pružila je Euleksu garancije da će Ivanović biti dostupan pravosudnim organima ukoliko mu se omogući odbrana sa slobode. Početkom marta biće održana statusna konferencija o utvrđivanju datuma novog suđenja.