latinica  ћирилица
22/02/2017 |  09:22 ⇒ 10:13 | Autor: RTRS

Blagojević: Protivustavan pokušaj Izetbegovića

Senator Republike Srpske Milan Blagojević smatra protivustavnim pokušaj bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da pokrene postupak za reviziju presude pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu po tužbi protiv Srbije.
Milan Blagojević (foto:banjaluka.net) -
Milan Blagojević (foto:banjaluka.net)

"Predsjedništvo BiH je prema Ustavu BiH određeno kao kolektivna institucija koja odluke može donositi kolektivno, a ne na osnovu pojedinačne volje bilo kojeg njenog člana", istakao je Blagojević u autorskom članku za "Glas Srpske".

Blagojević je podsjetio da je u Ustavu BiH propisano da će Predsjedništvo BiH nastojati da usvoji odluke konsenzusom, a posebno u oblasti predstavljanja BiH u međunarodnim institucijama kakva je Međunarodni sud pravde, dodajući da su ove ustavne odredbe ponovljene u važećem Poslovniku Predsjedništva BiH.

"Kada se ova ustavna rješenja prenesu na teren pokušaja podnošenja revizije presude iz 2007. godine, nije teško zaključiti kako je pravno nedozvoljeno da o tome odlučuje samo jedan član Predsjedništva BiH", napomenuo je Blagojević.

On je rekao da je protivpravno i kada taj član opstruiše zakazivanje vanredne ili redovne sjednice Predsjedništva BiH na kojoj bi se raspravljalo i odlučivalo o tome da li će ili neće BiH podnijeti zahtjev za reviziju.

Blagojević navodi da je protivpravno, ali i moralno nedopustivo da jedan najviši zvaničnik izjavi kako je, navodno, još na snazi odluka iz oktobra 2002. godine kojom je Sakib Softić imenovan za pravnog agenta BiH u ovom predmetu.

"Moralna nevaljalost pokušaja Bakira Izetbegovića vidi se već iz toga što on zna za sve protivpravnosti, ali preko svega toga jednostavno gazi i hoće da kaže da navedena pravila za njega ne važe", zaključio je Blagojević.

Izvor: SRNA