latinica  ћирилица
22/02/2017 |  10:17 ⇒ 10:17 | Autor: RTRS

Delegacija EU u BiH: Potreban dogovor nadležnih institucija o reviziji

Evropska unija pozvala je političare u BiH da obezbijede dogovor nadležnih institucija o daljim koracima u vezi sa revizijom presude po tužbi protiv Srbije, prije nego što se preduzmu aktivnost prema Međunarodnom sudom pravde.
Delegacija EU i BiH - Foto: RTRS
Delegacija EU i BiHFoto: RTRS

EU je upoznata sa najavom člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da se krene sa zahtjevom za reviziju presude Međunarodnog suda pravde iz 2007. godine u slučaju protiv Srbije, rečeno je Srni u Delegaciji EU u BiH.

Njihov stav je da je na svakoj suverenoj zemlji da odlučuje o ovim pitanjima u skladu sa svojim unutrašnjim procedurama, kao i sa pravilima i praksama Međunarodnog suda pravde.

"Evropska unija pridaje veliku važnost procesuiranju ratnih zločina i intenzivno podržava napore s tim ciljem", navode u Delegaciji EU i dodaju da se sve zemlje koje žele postati članice EU ohrabruju da ulože sve moguće napore u pomirenje, što je od izuzetne važnosti za promovisanje stabilnosti i stvaranje ambijenta usmjerenog ka prevazilaženju zaostavštine prošlosti i fokusiranju na perspektive dobrosusjedskih odnosa i regionalne saradnje.

Izvor: SRNA