latinica  ћирилица
22/02/2017 |  11:11 ⇒ 11:14 | Autor: RTRS

Vlajki: Istinska snaga Srba je u Republici Srpskoj

Univerzitetski profesor Emil Vlajki ocijenio je da je, zahvaljujući naivnosti lidera SDA Bakira Izetbegovića i njegove "priglupe revizije" presude protiv Srbije došlo do jedinstva Srba s obje strane Drine, te da se još jednom pokazalo da istinska snaga Srba leži u Republici Srpskoj.
Emil Vlajki - Foto: RTRS
Emil VlajkiFoto: RTRS

"Svi su složno ustali protiv revizije, s jedne i sa druge strane Drine. Najljepše u svemu je to što su Srbi u BiH odlučno stali u odbranu Srbije. Pokazalo se još jednom da je istinska snaga Srba u Republici Srpskoj i da bi se srpstvo teško moglo bez nje održati. Utopilo bi se u Soroševu politiku 'internacionalizacije Srba', a pravoslavlje bi se utopilo u katolicizam", ocijenio je Vlajki u izjavi za Srnu.

Navodeći da nije jasno koliko će to, kako kaže, nevjerovatno jedinstvo Srba trajati, Vlajki je ocijenio da se pokazalo da je ono itekako moguće i nadasve poželjno, a kada bi se ono stvarno održalo - niko im ništa ne bi mogao sa strane.

"Neko je jednom rekao da mira u BiH nikada neće biti sve dok su ratne generacije na vlasti. Izgleda, da se u tom smislu stvari privode kraju. U srpskom i hrvatskom korpusu stvari su odavno završene - svi su ratni komandanti ili u zatvoru, ili su mrtvi, jedino se kod Bošnjaka/muslimana još porodica Izetbegović politički održavala na vlasti", dodao je Vlajki.

On kaže da je tačno da je Zapad skoro isključivo pomagao muslimane, a protiv Srba, ali nije bio previše zadovoljan razvojem situacije u BiH, odnosno u entitetu Federacija BiH.

"Izetbegović broj dva, Bakir, dugo je bio trn u očima Zapada. Bakir je, kako se tvrdi, nastavio djelo svog oca, pravljenjem bošnjačke džamahirije. Njegova povezanost sa islamskim fundamentalizmom u svijetu, postala je, izgleda, previše očigledna. Iz Federacije je odlazio najveći broj osoba koje su se priključivale teroristima širom svijeta, posebno u Siriji. Obavještajne službe Zapada su proglasile BiH žarištem islamskog terorizma u Evropi", istakao je Vlajki.

On je naveo da je Amerika imala oprobanu tehniku za slučajeve kako da zamijeni radikalni islam umjerenim - dali bi "mig", odobrenje nekima od nepoželjnih ličnosti da nešto urade, a onda bi, nakon toga, te iste osobe proglašavala divljacima, krvnicima, agresorima i slično.

"SAD su to, na primjer, uradile u slučaju Iraka kada su praktično dale odobrenje Sadamu Huseinu da napadne Kuvajt, a onda su ga proglasile agresorom. Slično je bilo i sa /Slobodanom/ Miloševićem kada mu je rečeno da je takozvana 'oslobodilačka vojska Kosova' teroristička organizacija. Kada je Milošević to shvatio kao odobrenje da silom suzbije albanski terorizam, onda su SAD proglasile tu vojsku borcem za slobodu, a Miloševića kasapinom. Postoji visok stepen izvjesnosti da je Bakir pao na isti štos", kaže Vlajki.

On navodi da je Izetbegoviću dat "mig" da pokrene reviziju protiv Srbije za navodni genocid nad Bošnjacima, a onda je srpskom političkom korpusu, posebno Savezu za promjene, rečeno da udari "iz svih artiljerijskih oružja" po Izetbegoviću.

Vlajki je ocijenio da na nije jasno šta će na kraju biti sa revizijom - Zapadu je bilo najvažnije da umanji vlast Bakira Izetbegovića, pa i da ga skine ako je moguće, a sama revizija, pravno gledano, besmislena je i već jednom odbačena od Međunarodnog suda pravde.

Izvor: SRNA