latinica  ћирилица
22/02/2017 |  12:36 | Autor: RTRS

Mogerini dolazi na otvaranje mosta na Ibru

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini sljedeće nedjelje dolazi u radnu posjetu Srbiji, najavljeno je iz njenog kabineta.
Federika Mogerini (Foto:Tanjug, AP/Yves Logghe) -
Federika Mogerini (Foto:Tanjug, AP/Yves Logghe)

Ova posjeta biće dio ”balkanske ture” u okviru koje će šefica evropske diplomatije od 1. do 4. marta posjetiti Albaniju, BiH, Kosovo, Srbiju, Crnu Goru i Makedoniju.

Uoči posjete regionu, Mogerini je poručila da je za EU rad sa Zapadnim Balkanom, kao regionom u srcu Evrope, od ključnog značaja.

”- Moj posao ima za cilj da svako od partnera sa Zapadnog Balkana napreduje na svom reformskom putu, putu ka EU i da se osigura da taj proces bude nepovratan. Regionalna saradnja i dobrosusjedski odnosi ostaju prioritet u tom konetkstu - izjavila je Mogerini pred svoju posjetu Zapadnom Balkanu.

U kabinetu visoke predstavnice najavljuju da će se Mogerini tokom svoje posjete sastati sa zvaničnicima u regionu, uključujući predstavnike vlada, političkih partija i parlamenata. O rezultatima svoje posjete Balkanu ona će izvijestiti šefove diplomatijia 28 članica EU na sastanku Savjeta ministara 6. marta u Briselu.

Mogerini će 3. marta posjetiti Kosovo, gdje će prisustvovati otvaranju mosta na Ibru u Mitrovici, piše "Koha Ditore". Takođe, očekuje se da do tog dana u sjevernom dijelu Mitrovice budu okončani radovi na izgradnji pješačke zone i postavljanju žardinjera na cvijećem.

Prije odlaska u Mitrovicu, Mogerini će se sastati sa predsjednikom Kosova Hašimom Tačijem i premijerom Isom Mustafom, dok će nakon povratka prisustvovati radnom ručku koji organizuje predsjednik Skupštine Kosova Kadri Veselji, na koji su pozvani lideri svih političkih stranaka zastupljenih u kosovskoj skupštini.

Očekuje se da tokom ručka glavna tema razgovora bude demarkacija sa Crnom Gorom, koja je preduslov za viznu liberalizaciju za građane Kosova.

Izvor: Agencije