latinica  ћирилица
22/02/2017 |  12:47 ⇒ 20:13 | Autor: RTRS

"Srpska ispunila sve 'prethodne mjere' iz dodatnog Pisma namjere" (VIDEO)

Republika Srpska je ispunila sve svoje prethodne mjere iz Dodatnog pisma namjere – saopštilo je Ministarstvo finansija Srpske nakon izjava iz Federacije da su pojedinci iz Srpske odgovorni za neizvršavanje dogovorenih mjera prema Međunarodnom monetarnom fondu.
Vlada Republike Srpske - Foto: RTRS
Vlada Republike SrpskeFoto: RTRS

Iz Republike Srpske odgovaraju i da su prethodne mjere koje se dogovaraju sa tom finansijskom institucijom dužne da izvrše institucije na svim nivoima vlasti, kako je to definisano Pismom namjere, a ne pojedinci.

Iz izjave federalnog ministra finansija proizlazi da su ministar finansija Srpske i stručnjak u Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje BiH odgovorni za neispunjavanje prethodnih mjera definisanih Pismom namjere iz decembra prošle godine.

Da to nije tako, vidljivo je iz realizovanih aktivnosti iz Dodatnog pisma namjere.

Od 11 prethodnih mjera, sve tri mjere koje se tiču Republike Srpske ispunjene su, a riječ je o budžetu, i zakonskim propisima u vezi sa porezom na dobit i bankarskom sistemu, u skladu s preporukama MMF-a.

"Ukoliko postoji bilo koja prethodna mjera iz Dodatnog pisma namjere iz decembra 2016. godine koju Republika Srpska, Ministarstvo finansija Republike Srpske ili ministar finansija Srpske nisu realizovali, spremni smo da uputimo izvinjenje javnosti", saopšteno je iz Ministarstva finansija Republike Srpske.

Ako je suditi po izjavi Franciska Parodija iz MMF, više razloga za izvinjenje ima vlast u Federaciji i na nivou BiH, koji za razliku od Srpske još nisu usvojili zakone iz bankarskog sektora.

“Ovo je veoma ambiciozan poduhvat i zadovoljan sam što je Narodna skupština Republike Srpske već usvojila novi Zakon o bankama i Izmjene i dopune Zakona o Agenciji za bankarstvo. MMF očekuje da će Parlament Federacije i Parlamentarna skupština BiH u narednim sedmicama usvojiti regulativu koja se na njih odnosi“, izjavio je Francisko Parodi iz MMF-a.

Predsjednica Vlade Željka Cvijanović ponovila je danas za Srnu da je evidentan problem u vezi sa zastojem aranžmana sa MMF-om, koji je tijesno vezan za Reformsku agendu, ali da on ne stanuje u Banjaluci, već u Sarajevu.

Zbog toga bi BiH mogla da ostane bez 155 miliona maraka. I ne samo to. U aprilu bi, kaže premijerka, moglo da dođe do novih pregovora i pooštravanja uslova za dobijanje tranše.

“Nameće se obaveza po njihovim pravilima i procedurama da oni ponovo krenu u analizu i da se definitivno ide na redefinisanje aranžmana što više vremena protiče a nismo uradili svoj dio posla nismo povukli tranšu oni imaju sasvim normalno to im je prvao i mogućnost takve su procedure da stave to na dnevni red redefinišu i daju sasvim drugačiju ponudu što se tiče tog aranžmana. Dakle on jeste ugrožen“, kaže premijerka Srpske.

Cvijanovićeva kaže da kojim slučajem Republika Srpska nije izvršila preuzete obaveze, i stranci i političko Sarajevo - bili bi vrlo konkretni i vrlo jasno bi Srpsku markirali kao odgovornu.