latinica  ћирилица
22/02/2017 |  13:57 ⇒ 23/02/2017 | 07:35 | Autor: RTRS

Protest radnika Željeznica 3. marta (VIDEO)

Poznati su detalji novog Pravilnika o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u Željeznicama Srpske, koji predviđa smanjenje broja radnika i uštede s ciljem restrukturiranja. Prvi rezovi najavljeni su u upravi, a sindikati najavljuju protest.
Željeznice Republike Srpske - Foto: RTRS
Željeznice Republike SrpskeFoto: RTRS

Željeznički sindikati organizovaće 3.marta u Doboju protestnu šetnju. Dok ih uprava poziva da to ne čine, s obzirom na to da su nastale obaveze prema radnicima priznate, oni kažu da gube strpljenje čekajući svoja potraživanja.

"Topli obrok, kilometar, prevoz i ostalo mjesec za mjesec, da ne dolazimo u ovu situaciju kao sad što smo da se godinu dana ne isplaćuje", kaže Zlatko Marin, predsjednik Sindikata STD.

Traže da se nova sistematizacija ne primjenjuje dok se ne uradi program zbrinjavanja viška, a iz uprave najavljuju prva rješenja već za osam dana.

Željeznice će, kažu, imati 3 segmenta, zajedničke službe, poslove operacija i infrastrukture. Umjesto četiri u upravi će sjediti 2 izvršna direktora, a dosadašnji izvršni direktori za pravne i ekonomske poslove biće pomoćnici generalnog direktora sa manjim primanjima.

Broj radnika biće manji za 326  a očekuje se da se na troškovima za plate godišnje uštedi oko 10 miliona maraka.

"Radnici koji ne dobiju rješenje predviđeno je da budu neraspoređeni, da primaju platu koju su do tada primali do obezbjeđivanja sredstava za otpremnine", izjavio je generalni direktor Željeznica Republike Srpske Dragan Savanović.

Ratko Đuričić, predsjednik Nadzornog odbora u ŽRS ističe: "Tehnološki proces je definisao koji ljudi trebaju da bi se izvršavala djelatnost željeznice a sindikati se uključuju tek onda kad se definiše taj višak".

Do kraja godine plan je da se riješi višak od 500 radnika, za šta će trebati oko 4 miliona maraka za otpremnine. 

"U restrukturiranju, neovisno od toga, ostale sve obaveze predviđeno je da se izmire sve obaveze prema radnicima , zaostale, doprinosi, plate idu redovno", kaže ministar saobraćaja i veza Neđo Trninić.

"Cilj je da se ti radnici kvalitetno zbrinu, onaj ko može da ostvari penziju da im pomognemo, ko može da ostvari prava na zavodu za zapošljavanje , a dobar dio pokušaćemo kroz doškolovavanje i prekvalifikaciju", ističe Dalibor Đurđić, izvršni direktor za pravne poslove.

U Željeznicama Srpske trenutno je zaposlen 3.101 radnik. Novom sistematizacijom, broj radnika iznosiće 2.775. Ukupan višak je oko 1.000 zaposlenih, a biće rješavan postepeno u naredne tri godine.