latinica  ћирилица
22/02/2017 |  14:38 ⇒ 14:41 | Autor: RTRS

Osporena odluka o isporuci toplotne energije u Gradišci

Ustavni sud Republike Srpske utvrdio je da pojedini članovi odluke o proizvodnji, te opšti uslovi za isporuku toplotne energije u opštini Gradiška nisu u saglasnosti sa Ustavom Republike Srpske i Zakonom o komunalnim djelatnostima.
Gradiška - Foto: SRNA
GradiškaFoto: SRNA

Utvrđena neustavnost i nezakonitost ogleda se u tome što je Skupština opštine Gradiška ovakvim normiranjem izašla iz okvira svojih ovlašćenja, navodi se u saopštenju Ustavnog suda Republike Srpske.

Osporenim odredbama odluke propisano je da opšte uslove za isporuku toplotne energije propisuje davalac usluge, na koje saglasnost daje načelnik opštine.

Propisano je i da je davalac usluge obavezan da u roku od 30 dana donese opšte uslove i zatraži saglasnost, kao i da se opšti uslovi ne mogu primjenjivati prije nego što se dobije saglasnost niti se mogu mijenjati bez saglasnosti načelnika opštine.

Zakonskim odredbama, koje su bile relevantne za donošenje Odluke i Opštih uslova, nije utvrđena mogućnost da skupština opštine prenese u nadležnost davaocu komunalne usluge ovlašćenje da svojim aktom propisuje opšte i tehničke uslove za isporuku toplotne energije, kao i režim grijanja.

Ustavni sud Republike Srpske nije utvrdio neustavnost pojedinih odredaba Zakona o računovodstvu i reviziji Republike Srpske, Zakona o radu Republike Srpske, Zakona o premjeru i katastru Republike Srpske, Zakona o prekršajima Republike Srpske, Zakona o održavanju zgrada, Zakona o platama zaposlenih u javnim službama Republike Srpske, kao ni neustavnost i nezakonitost pojedinih podzakonskih akata.

Izvor: SRNA