latinica  ћирилица
22/02/2017 |  15:51 ⇒ 15:57 | Autor: RTRS

VSTS održao prvi video-konferencijski forum za razmjenu znanja

Visoki sudski i tužilački savjet BiH danas je organizovao prvi video-konferencijski forum za razmjenu znanja i iskustava između tužilaštava, koji je okupio tužioce 10 tužilaštava u BiH.
VSTS - Foto: RTRS
VSTSFoto: RTRS

Učesnici video-foruma razmijenili su svoja znanja i iskustva o temi "Procesno-pravna pozicija žrtve/oštećenog u krivičnom postupku i uloga i dužnosti tužioca u vezi sa postavljanjem imovinskopravnog zahtjeva oštećenog u istražnom krivičnom postupku, prijedlozi tužioca kod odlučivanja suda o postavljenom imovinskopravnom zahtjevu i odnosu prema prijedlogu za izricanje kaznene sankcije optuženom licu".

Temu današnjeg foruma pripremio je i obradio tužilac Odsjeka za privredni, koruptivni i organizovani kriminal tuzlanskog Kantonalnog tužilaštva Ćazim Serhatlić, koji je učesnicima prezentovao iskustva i praksu ovoga tužilaštva u vezi sa postavljanjem imovinskopravnog zahtjeva oštećenog, saopšteno je iz VSTS-a.

Učesnicima foruma se obratila i potpredsjednik VSTS-a BiH Јadranka Lokmić Misirača, koja je izrazila svoje zadovoljstvo zbog velikog odziva tužilaštava i podrške novom načinu komunikacije, odnosno razmjene znanja i iskustava.

Na forumu su učešće uzeli kantonalna tužilaštva Sarajevskog, Tuzlanskog, Srednjobosanskog, Unsko-sanskog, Kantona 10 /Livanjskog/, te Zeničko-dobojskog i Hercegovačko-neretvanskog kantona, kao i Tužilaštvo distrikta Brčko, Okružno javno tužilaštvo iz Istočnog Sarajeva i Tužilaštvo BiH.

Prvi video-konferencijski forum održan je u okviru Projekta jačanja tužilačkih kapaciteta.

Izvor: SRNA