latinica  ћирилица
22/02/2017 |  17:10 ⇒ 17:22 | Autor: RTRS

Bombaš samoubica dobio milion funti od Tonija Blera!?

Britanski džihadista Abu Zakarija al Britani, koji je ove nedjelje izvršio samoubilački napad u Mosulu je bivši zatvorenik u Gvantanamu kojem je britanska vlada platila milion funti odštete.
Abu Zakarija al Britani - Foto: Screenshot
Abu Zakarija al BritaniFoto: Screenshot

DŽamal al Harit, poznat je i kao Abu Zakarija al Britani. Njegovi roditelji su porijeklom sa Јamajke, a on je rođen 1966. godine u Mančesteru kao Ronald Fidler.

On je, kako se navodi u podacima američkih obavještajaca, 1992. godine putovao u Sudan sa Abu Bakrom, poznatim operativcem Al Kaide.

Promijenio je ime u DŽamal al Harit kada je prešao u islam 1994. godine. Uhapšen je u Paksitanu 2001. godine zbog veza sa talibanima i sljedeće godine je poslat u zatvor Gvantanamo na Kubi.

On je iz Gvantanama oslobođen 2004. godine nakon intenzivnog lobiranja od strane vlade Tonija Blera.

Al Harit je uspješno tužio britansku vladu, tvrdeći da su britanske obavještajne službe znale i bile umiješane u njegovo mučenje u zatvoru. Zbog toga je dobio odštetu od milion funti.

Nakon što je pristupio Islamskoj državi dobio je "ratni nadimak" Abu Zakarija al Britani. Ušao je u Siriju preko Turske 2014. godine i od tada se bori u Siriji i Iraku.

Njegovi prijatelji i porodica kažu da nisu vidjeli ništa loše u tome što je postao musliman, podržali su ga, ali su kasnije počele nevolje.

Njegova supruga je sa njihovo petoro djece putovala 2015. godine u Siriju da bi ga ubijedila da se vrati u Britaniju, ali nije uspjela u tome.

Ona je rekla kako je on dobar čovjek, uprkos tome što je postao član ID.

Al Britani je slikan nekoliko trenutaka prije nego što se automobilom-bombom udario u vojno postrojenje u Mosulu i tom prilikom poginuo.

Јoš nije utvrđen broj žrtava ovog napada.

Izvor: Agencije