latinica  ћирилица
22/02/2017 |  18:13 | Autor: RTRS

Tužilaštvo zatražilo opoziv oslobađajuće presude i osudu Šešelja

Tužilaštvo Haškog tribunala ponovo je zatražilo od Žalbenog vijeća tog suda da preinači oslobađajuću presudu lideru Srpske radikalne stranke /SRS/ Vojislavu Šešelju i osudi ga za zločine za koje je optužen jer smatra da bi u suprotnom bio ugrožen integritet Tribunala.
Hag - sudnica - Foto: FONET
Hag - sudnicaFoto: FONET

"Zbog razloga koji su navedeni u žalbenom podnesku Tužilaštva, Žalbeno vijeće trebalo bi da usvoji žalbu i preinači netačnu oslobađajuću presudu", navelo je Haško tužilaštvo i dodalo da bi potvrđivanje "pogrešne oslobađajuće presude u ovom slučaju bila uvreda za žrtve zločina".

U svojoj ranije saopštenoj žalbi, tužilaštvo je ukazalo na propuste koje je, po njegovom stavu, učinila većina članova sudskog vijeća koje je izreklo Šešelju oslobađajuću presudu i predložilo Žalbenom vijeću da je i osudi, prenose beogradski mediji.

Kao alternativu preinačenju oslobađajuće presude u osuđujuću, tužilaštvo je Žalbenom vijeću predložilo da naloži ponavljanje suđenja.

Lider SRS-a je ranije u svom odgovoru na žalbu predložio Žalbenom vijeću da potvrdi prvostepenu presudu kojom je 31. marta prošle godine oslobođen svih optužbi za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH tokom ratnih sukoba, kao i za protjerivanje Hrvata iz Vojvodine.

U Šešeljevom odgovoru na žalbu, koji je napisan na 115 strana, poručeno je da bi svako dalje "postupanje u slučaju Šešelj predstavljalo silovanje pravde".

Šešelj se tokom postupka pred Trubunalom branio sam, bez advokata ili "prijatelja suda".

Sudsko vijeće Haškog tribunala, predvođeno sudijom Žan Klodom Antoanetijem, izreklo je 31. marta oslobađuću presudu lideru Srpske radikalne stranke po svih devet tačaka optužnice, koja ga tereti da je govorom mržnje podsticao i podržavao ratne zločine u Hrvatskoj i BiH tokom ratnih sukoba i protjerivanje Hrvata iz Vojvodine.

Većina članova vijeća, uz suprotno mišljenje sudije Flavije Latanci, zaključilo je da Šešelj nije kriv ni po jednoj od devet tačaka optužnice.

Tužilaštvo je prije izricanja presude za njega tražilo kaznu od 28 godina.

Izvor: Srna