latinica  ћирилица
22/02/2017 |  18:13 ⇒ 18:33 | Autor: RTRS

Interpol- Potjernica za džihadistom iz BiH

Interpol je na zahtjev vlasti BiH raspisao je međunarodnu potjernicu za bh. državljaninom Amirom DŽinićem, za kojim se traga zbog povezanosti sa terorističkom organizacijom Islamska država.
Interpol - Foto: ilustracija
InterpolFoto: ilustracija

Kako mediji ističu, on se pridružio grupi od deset državljana BiH za kojima zbog istog razloga tragaju policije širom svijeta.
 
DŽinić (43), porijeklom iz Tešnja, pod istragom je zbog krivičnih djela organizovanja terorističke grupe, finansiranja terorističkih aktivnosti i terorizma.

Prema navodima sarajevske štampe, on je na popisu osoba za kojima je raspisana crvena potjernica nakon što je utvrđeno da je još 2013. godine otputovao u Siriju, a sa sobom je poveo i suprugu i devetoro djece.

Almir, jedan od njegovih sinova, u BiH se vratio 2016. godine i odmah je uhapšen. Priznao je krivicu zbog učestvovanja u terorističkim aktivnostima i pridruživanja paravojnim grupama. Ipak, uprkos tome osuđen je na skandalozno blagu kaznu od samo godinu dana zatvora. Prema informacijama kojima raspolažu bezbjednosne agencije u BiH, DŽinić i njegova supruga i ostala djeca i dalje su u Siriji.

Zbog krivičnih djela povezanih s terorizmom Interpol je, na zahtjev iz BiH, ranije raspisao potjernice za Edinom Alijevim, Samidom Cicvarom, Naserom Arnautom, Ramom Grahovićem, Ibrom Čufurovićem, Edinom Pečenkovićem, Јasminom Keserovićem, Sulejmanom Mešanovićem i Senadom Kasupovićem. Traga se i za Ahmedom Zuharijem koji, uz državljanstvo BiH, ima i državljanstvo Saudijske Arabije.

Izvor: Agencije